2018. július 8., vasárnap

423. Hétvezér Est - az elmaradt találkozás az alkotókkal

A Hétvezér Est, ami késik, de nem múlik ...
Újra a fehérvári Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékműről, de most valóban az alkotókkal közösen
Máthé Krisztián, Boór Bernadett,
Láposi Gabriella, Bíró Csaba
A 423. Hétvezér Est kiérdemeli a rendhagyó jelzőt. Ugyanis mi másnak lehetne nevezni azt a beszélgetést, amikor azokkal az alkotókkal találkozunk, és arról a történelmi, várostörténeti jelentőségű eseményről adnak számot ők, akik és ami révén lehetővé vált, hogy Székesfehérvár országzászlót állítson 70 év után ismét, hogy ezzel hitet tegyen amellett a Magyarország mellett, melynek egykor székvárosa volt. Beszélgetés ez a javából azokkal az alkotókkal, akik formába öntötték a közösség akaratát, hogy a koronázó város Országzászló terén ismét az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékmű ékeskedjék


Az Országzászló tér felújításának, közösségi térként való újra formálásának terveit másfél éve mutatták be a tervező csapat vezetői: Vojtek Tímea és Ghyczy Zsuzsa táj- és kertépítészek.  

A méltón felújított, újra formált tér ékköve és központja az emlékmű, a 12 méteres magasságban tündöklő kettős kereszt alatt a szelek szárnyán lobogó Országzászlóval, a nemzeti összefogást jelképező lobogóval. Azt, hogy hány embernek, közösségnek, szervezetnek és  a város vezetésnek köszönhető Fehérvár régi-új, történelmi nevezetessége, már összefoglalóan megjelent a sajtóban és honlapunkon is. 

Azt azonban, hogy magát az emlékművet a gondolat teremtő erejével megalkotó fiatal csapat hogyan állt össze, hogyan és mennyit dolgozott azon, hogy Rimanóczy Gyula eredeti terveihez méltón, de azt nem szolgaian lemásolva alkossa meg a fehérváriak XXI. századi Trianon Emlékművét, ezt a történetet még nem ismerjük. Ennek a hosszú, néha gyötrelmes, de mégis szép és felemelő alkotási folyamatnak a részleteit ismerhetjük meg ezen a kedd estén.  
A meghívott alkotók: Boór Bernadett építészmérnök, Máthé Krisztián és Láposi Gabriella szobrászművész, Bíró Csaba bronzműves. Az est házigazdája és beszélgetést vezeti dr. Boór Ferenc.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a beszélgetésre.  

A beszélgetés ideje: 2018. Áldás hava, azaz július 10. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése