2018. július 23., hétfő

Vitéz Csernay Ádám lesz a 425. Hétvezér Est vendége

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
vitéz Csernay Ádám: fegyverrel a kezemben Budapesten

https://youtu.be/irDVUiKSugU
Fehérvári Beszélgetések:
Csernay Ádám
/a képre kattintva/
A 425. Hétvezér Est vendége – első alkalommal - vitéz Csernay Ádám 56-os veterán, aki az 1956-os budapesti harcok forgatagában megtapasztalt élményeiről számol be ezen az estén.
Találkozás és kötetlen beszélgetés egy élő szemtanúval mindig más élmény. Beharangozóként ajánljuk megtekinteni (a képre kattintva) egy a Fehérvár Médiacentrum jóvoltából korábban vele készült beszélgetést. Nem mindennapi történésekről hallani egy nem mindennapi ember, egy túlélő, egy tanú jóvoltából nekünk ajándék.
Nagy tisztelettel látjuk és hallgatjuk körünkben a hajdani "pesti srácot", aki közöttünk él és nekünk is mesél.

Részletesebben az előadásról: 
Fehérvári legényként a Corvin közben…
 

A 425 Hétezér Est vendége ismét egy fehérvári előadó lesz. Csernay Ádám a Corvin–köz veteránja, székesfehérvári 56-os hős. Így emlékezik vissza az az általa megélt forradalomra: „egy felsővárosi pékségben dolgoztam 1956-ban éjszakai műszakban. Minden nap vártuk a Kossuth Rádió megszólalását, mert az a műszak végét jelentette. Egyik nap olyan furcsa recsegés-ropogás hallatszott a rádióból. Október 24-én hajnalban fegyverek szóltak a Kossuthon, majd közleményeket olvastak fel. Az első közlemény az volt, hogy fasiszta fegyveres alakulatok megtámadták alakulatainkat, közintézményeinket, ezért a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatokhoz fordulnak segítségért. Végül statáriumot hirdettek. Hazamentem egy keveset aludni, majd dél körül mentem a belvárosba. A Zichy ligetnél a tömeg az előző napi pesti eseményekről beszélgetett. Néhány rádióhallgató adott információt, de főleg a vasutasok, a füszértesek hozták a híreket. Egyszer csak négy tank jött nagy sebességgel a felsővárosi templom felől. Három elfordult a Vadásztölténygyár felé, egy pedig megállt a bíróság előtt. A tank a színház felé szegezte az ágyúját, ekkor én felkapaszkodtam a csőre... Azt akartam mondani nekik, hogy barátok vagyunk, ne bántsuk egymást! Aztán láttam a résen kibúvó géppuska csövét és a periszkópból figyelő szempárt, és leengedtem magamat a csőről. Úgy egy órát szemezett a tank a tömeggel, majd váratlanul visszafordult és elment.

Október 28-án a Fekete Sas Szállónál állt egy Csepel teherautó, rajta hatalmas lyukas zászló. Az autót fegyveres fiatalok vigyázták. Megkérdeztem tőlük, hogy kik, és mit csinálnak. Azt mondták, ÁVH-sokat keresnek, hogy átadhassák a rendőrségnek őket, hogy a forradalom után a független bíróság ítélkezzen felettük. Ezután felkéredzkedtem hozzájuk, hogy Pestre mehessek.


A fehérvári Csernay Ádám ötvenhatos történetének a folytatását megismerhetik, ha ellátogatnak a Királykút Emlékházba, július 24-án 18.00 órakor. Az akkori események, a hétköznapi tragédiák, mára a történelem letagadhatatlan részévé váltak, de hogy ne csak a visszaemlékezés megszépítő jótékony szemüvegén keresztül lássa az utókor azokat az időket, a köztünk élő akkori hétköznapi emberek, - ma már hősök – történetét, az utókor tartozik azzal, nekik, hogy személyes történetüket megismerje és tovább vigye példaként a következő nemzedékek számára.
 
Az előadásra hangolódásként hallgassák meg a magyar forradalmárok tiszteletére átírt híres dalt a: Avanti ragazzi di buda-t (Fel gyerünk budai srácok). https://www.youtube.com/watch?v=nIat-_cmhR4 
 
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a beszélgetésre.

Az előadás ideje: 2018. Szent Jakab - Áldás hava, azaz július 24. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése