2016. november 7., hétfő

Merjünk nagyok lenni! - Megkezdte vándorútját a Tudománytörténeti Vándorkiállítás

Dr. Boór Ferenc MVSZ FMSZ elnök,
Gájásy György (főszervező) és
Sajó Victor elnök (Fejér Szövetség)
a kiállítás megnyitása előtti pillanatokban
Megnyitotta hosszú vándorútját Székesfehérvárott a Dr. Pálfi György nyugalmazott  egyetemi tanár szellemi termékeként létrejött, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló és a Magyarok Világszövetsége által felkarolt Tudománytörténeti Vándorkiállítás.
A folytatásra is van már vállalkozó iskola Seregélyesen. Hála a jóhiszeműségnek, megvalósulni látszik végre prof. dr. Pálfi György reménysége.

Az állandó kiállításnak a Magyarok IX. Világkongresszusán történt megnyitása óta az MVSZ Semmelweis Ignác utcai székháza, a Magyarok Háza Kossuth terme ad helyet.
„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)

Dr. Boór Ferenc a BME tudományos munkatársa, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke, a Fejér Szövetség társelnöke bevezetőjében a kiállítás mottóját, Szentgyörgyi Albert üzenetét idézte:
„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”

Majd hozzátette: Merjünk újra nagyok lenni, őseinkhez, tudós elméinkhez méltók lenni! Nem is nyithatta volna meg e Tudományos Vándorkiállítás országos, kárpát-medencei, Európa és a világ messzi tájain élő magyarlakta térségeiig vezető hosszú vándorútját jobb helyen, mint a királyi városban, Székesfehérvárott, a hajdani "Tudomány és Technika Háza", ma "Civil Központ" nevű épületben, s nem is jobbkor, mint a Mérnöki Kamara 20. éves jubileumi ünnepségének társrendezvényeként, amely a teret, helyet és lehetőséget is biztosította a megnyitó ünnepséghez.

http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a képre kattintva látható
Dr. Bódi Sándor, a Corvinus Egyetem oktatója, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány tagja tartott tárlatismertető előadást és nyilatkozott a helyszínen felvételt forgató Fehérvár TV munkatársainak is a kiállítás hosszútávú céljáról: „Minden reményünk, hogy a jövő ifjúsága az itt kiállított tablókon szereplő 330 magyar származású tudós, feltaláló között is megtalálják példaképeiket, s megismerve elődeik tetteit büszke önbecsléssel öregbítik a Szentgyörgyi Alberttől idézett üzenetet.

A kiállítás megnyitóját, sajtótájékoztatóját - a szervezők bevallása szerint is - meglepően szép számban megjelent vendégek között  - megtisztelte jelenlétével a másnapi "20 éves a Mérnöki Kamara" című ünnepséget szervező Fejér Megyei Mérnök Kamara elnöke, Dr. Szepes András és felesége is.

Dr. Boór Ferenc a tárlatot az elnöknek és a Mérnöki Kamarának címzett köszönő szavaival nyitotta meg.

A vándorkiállítás további helyszíneire jelentkezést a fejerszovetseg@gmail.com címre küldött levélben, illetve telefonon is várjuk: Sajó Mária, +36205527370


A Fehérvár TV tudósítása a képre illetve ide kattintva tekinthető meg.
A helyszíni fotókat készítette: Németh János

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése