2016. november 13., vasárnap

A SZER és az „emberarcú szocializmus”…

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Dr. Salamin András:  Szakmáry Károly "A SZABAD EURÓPA RÁDIÓJA ÉS A MAGYAR FORRADALOM" című könyvének bemutatója


Az előadás ideje: 2016. november 15. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: MissTee Teabolt, Szfvár, Ady E. u. 32. I

A 344. Hétvezér Est vendége Dr. Salamin András lesz, aki harmadik alkalommal látogat el az immár a hetedik éve kedd esténként megtartásra kerülő közéleti- és közművelődési előadás sorozat mostani előadására.  Ezen az esten az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére megjelent egyik legátfogóbb visszaemlékezéseket tartalmazó kétkötetes könyv szerkesztőjeként mutatja be Szakmáry Károly: A SZABAD EURÓPA RÁDIÓJA ÉS A MAGYAR FORRADALOM című könyvét.  A bemutató alkalmával természetesen lesz lehetőség a két kötetes könyv kedvezményes megvásárlására és dedikáltatására is.
Sokan és sok helyen tárgyalták már az idősebbek még jól ismert rövidítéssel csak „SZER”-nek emlegetett és Münchenben üzemeltetett Szabad Európa Rádió az akkori Kelet-Európára s benne természetesen Magyarországra gyakorolt hatását és szerepét a II. VH. utáni időszaktól  a kommunizmus bukásáig . A SZER 42 éven át, 1993. október 31-i megszüntetéséig közvetítette a magyar hallgatók számára – hivatalos megfogalmazásban „az emigrációban élők véleményét” – jól lehet a SZER több mint négy évtizedes működésének ez csak egyik célja volt. A Szabad Európa Rádió a magyar nyelvű adás sugárzását (hasonlóan a cseh, lengyel, román és bolgár adásokhoz) az 1950-es évek elején kezdte el, annak érdekében, hogy a szovjet hatalmat visszaszorítani szándékozó amerikai törekvés részeként, ellensúlyozza az információáramlás kommunista monopóliumát (anélkül, hogy öngyilkos felkelésre buzdított volna), életben tartsa a jobb jövő reményét, korlátozza az önkényuralmat, a honi párbeszéd kereteit próbálja tágítani; és mindezt annak érdekében, hogy az ellenséges Szovjetunió súlyát csökkentse.


A SZER magyar szerkesztőségében dolgoztak többek között: Borbándi Gyula, Borbély, László (Kőbányai Péter), Ekecs Géza  (Cseke László), Juhász László, szerkesztő,  Koréh Ferenc, Kováts Iván, Lauringer János,  Lovas István,  Mikes Imre (Gallicus), Tormay Gábor, Hanák Tibor, Halász Péter, Drábik János, Kovács Dénes, Vajda Albert és Szakmáry Károly (Vér Károly) is. Sokuk neve ma is ismert és ma is cselekvő közéleti életet élnek, avagy újságíróként tevékenykednek.  Sokan emlékezhetnek a mai hatvanas-hetvenes éveikben járók közül az „emberarcú szocializmus” szlogenre, amelyet – ki gondolta volna – ugyancsak a Szabad Európa Rádió berkeiben találtak ki jóval még az 1956-os forradalom kitörése előtti időszakban, de már akkor, amikor bizonyos változások szelei kezdtek fújdogálni. 
A forradalom alatt a Münchenben működőd Szabad Európa Rádió volt a fő hírforrás az emberek számára a fővárosban és vidéken, akik elsősorban a nyugati médiából és azon belül természetesen a Szabad Európa Rádió, a SZER magyar nyelvű adásaiból próbáltak tájékozódni. 
Szakmáry Károly a SZER Magyar Osztály adásainak egyik szerkesztője volt abban az időben. A Szabad Európa Rádióval kapcsolatban gyakran történtek észrevételek, hogy a forradalom alatt sugárzott műsorok szerzői túlzók, meggondolatlanok, felelőtlenek voltak, nem számoltak szavaik hatásával és következményeivel. Ennek a kétkötetes átfogó műnek az írója és szerkesztője arra a rendkívül bonyolult és nehéz feladatra vállalkozott, hogy hat évtized távlatából, de a tárgyilagos emlékezet szemszögéből világítsa meg a Szabad Európa Rádió valódi szerepét az 1956-os forradalom eseményeinek alakulásában. Mindenkit szeretettel várunk erre az izgalmas könyvbemutatóra.



Az előadás ideje: 2016. november 15. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: MissTee Teabolt, Szfvár, Ady E. u. 32. I.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése