2018. augusztus 8., szerda

Nagyboldogasszony napján a tiszteletet adó népet nem kellett hívni...

A tiszteletet kezdeményező népet nem kellett hívnia, az magától is ott volt évről évre ezen a napon."
/Dr. Karácsony Imre: Szent László király élete/ 
Tisztelt Városvezetés!
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Honpolgárok! 

Ezúton hívjuk meg Önöket

Fehérvár 5. (újkori) Nagyboldogasszony Napi Kegyeleti Zarándoklata
eseményeire
2018. augusztus 15-én (szerdán)
  • 14 órára, a Szent István zarándoklat megnyitójára (Aranybulla emlékmű) 
  • 16 órára, az új kenyér és a bor köszöntésére (Felsővárosi Általános Iskola Fejér kemencéje, Székesfehérvár, Kertalja u. - Koppány u. sarok), majd a 
  • 16 óra 30 perctől kezdődő, s a Szent Korona hiteles másolata kíséretében (a Hotel Magyar Király Szálló előtti tértől) a Fő utcán haladó Aranybulla zarándoklatra, 
  • 17 órára, a Kegyeleti Szertartásra (Koronázó tér, a hajdani koronázó templom "Romkert" kapuja előtti lépcsős terület)

A 2015. évi zarándoklatról készített
TV felvétel a képre kattintva látható
Éppen 70 éve fosztották meg a csalással hatalomra jutottak a magyarokat, a hajdan Regnum Marianum néven tisztelt ország népét addigi legnagyobb ünnepétől, Nagyboldogasszony ünnepnapjától. Tették ezt 1948-ban, Még mielőtt az 1947. augusztus 15-én 10 órakor az esztergomi Bazilikában kezdődő szentmise keretében, a püspöki kar tagjaival együtt mintegy 60000 zarándok jelenlétében Mindszenty József bíboros által körlevelében is meghirdetett és megnyitott ünnepi "Boldogasszony Év" beteljesülhetett volna. Beszüntették, hogy a "múlttal együtt töröljék el" Nagyboldogasszony tiszteletét és ünnepét is - s hirdették, hogy - "végleg".


Magyarország Alaptörvényének "Hitvallásában" elítélt hatalom képviselői törölték el az ünnepet, ám mégsem jutott eddig eszébe a magyar országgyűlés egyetlen tisztviselőjének sem, hogy Nagyboldogasszony tisztelete, amint 1948-ig és számos európai országban máig is, állami munkaszüneti ünnepnapot érdemel. 
https://youtu.be/_qXvUCi-MAU?t=3m
Felvétel az avatásról
a képre kattintva

Székesfehérvár azonban 70 év után sem feledte, hanem inkább helyreállította az ugyancsak 70 éve, 1948-ban eltüntetni szándékozott Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékművét. Mi, fehérváriak nem feledhetjük a "fehérvári törvénylátó napok" kezdetét is jelentő Nagyboldogasszony ünnepét és tiszteletét. Kegyeletre és ünnepre szólít minket, fehérvári és távolabbi honfitársakat - 2014 óta minden évben - augusztus 15. napja, az újra és újra meghirdetett zarándoklat, hogy azt se feledjük, mettől meddig tart a tisztség és tisztesség egyensúlya!

Nagyboldogasszony és az ünnepmentő Mindszenty bíboros úr tiszteletére is zarándokolunk éppen e napon, Szent István felajánlásának és elhunytának napján az apostol magyar király síremlékéhez. S éppen attól a ponttól, ahol a hagyomány szerint Szent István ünnepét először hirdette ki írott és alkotmányos törvényben a magyarok országos gyűlése II. András "aranybulla" királyi pecsétjével hitelesítve örök időkre.

Mert Nagyboldogasszony napján vette kezdetét évszázadokig a magyarok országos gyűlése, azaz a "fehérvári törvénylátó napok". 

Melynek utolsó megnyilvánulása éppen 80 éve volt. Szent István szentté nyilvánításának napjára kihirdetett ünnepet 1938-ban Székesfehérvárott erősítette meg a magyar országgyűlés, mint Szent István ünnepét. Magyarország és Fehérvár nagyszerű öröksége a tisztelet, mely Nagyboldogasszony napjától, az első - elismerten - keresztény apostol magyar király felajánlásának és elhunytának napjától temetésének, szentté nyilvánításának, újratemetésének napjáig, Szent István ünnepnapjáig tart és tartott mindenkor.

Híradás a 2017. évi 4. zarándoklat
eseményeiről a képre kattintva
Azért gyülekezzünk a 2018. év Kisasszony - Új kenyér hava, azaz augusztus hó 15., Nagyboldogasszony napján 14 órától az Aranybulla emlékműnél, majd 16 órakor a Felsővárosi Általános Iskolában épített Fejér kemencénél, s végül 17 órától Székesfehérvár Koronázó terén, a kegyeleti szertartáson, hogy emlékezzünk az új kenyér és bor felszentelésének eredeti ünnepnapjára, Szent István felajánlására, Regnum Marianumra, a Székes Királyi Fejérvár törvénylátó napjaira, a' Magyar Ország' Gyűléseire és a' Nagy Asszony' ünneplésére, amint 200 évvel ezelőtt, 1818-ban is emlékeztek még erre elődeink:


Kegyeleti zarándoklat, amint az Aranybullában van írva, Fehérvárott újra és újra

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök

Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése