2019. január 12., szombat

Se nyilasok, se kommunisták

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Vendégünk Szöőr Anna pszichológus, jogász 
Előadásának címe: Se nyilasok, se kommunisták 

Az új esztendőben is folytatódik a Fejér Szövetség - immár a tizedik évadjában járó - Hétvezér Estek című közéleti, közművelődési sorozata, a megszokott helyen a Királykút Emlékházban.

Ez alkalommal a 445. Hétvezér Estén Dr Szöőr Anna pszichológus, szakjogász lesz első alkalommal a vendégünk. Előadásának címe: "Se nyilasok, se kommunisták" 

Már több mint 10 évvel ezelőtt, a Demokrata 2008.10.15.-i számában jelent meg ezzel a címmel Szöőr Annával egy riport, amelyben az egyre inkább eluralkodó "kettős mérce" ellen emelte fel a szavát, és azóta ez a gond csak fokozódni látszik, mondhatni mai világunk, különösen a - nem éppen közéleti - párt- vagy hatalompolitika habzik a "kettős mérce" jellegű megnyilvánulásoktól.

Előzetesként egy idézet a Demokratában azonos címmel megjelent írásból:
"– Úgy gondoljuk, nem szabad relativizálni a különböző diktatúrák tetteit, nem szabad különbséget tenni áldozatok és áldozatok között.
(...) Ezért mondjuk azt, ne tegyünk különbséget az emberiségellenes diktatúrák tettei között, és ami politikailag nagyon aktuális üzenet: ahogy, nagyon helyesen, nem létezhet náci vagy nyilaskeresztes utódpárt, úgy ne működhessen a kommunista pártnak sem egyetlen utódpártja.
(...)
 – Úgy tűnik, hogy külföldön sokan valóban nem akarják megérteni a kommunista rémtettek súlyát, hiába vannak tisztában azzal, hogy a vörös terrornak százmillió áldozata volt a világon. Pedig ahogy a holokausztot nem szabad tagadni, úgy a kommunista rémtetteket sem szabadna. Egyik sem kisebb bűntett a másiknál."

Szöőr Annát elkíséri az előadásra régi jó barátja is, a Fejér Szövetség tiszteletbeli tagja, Dévai Nagy Kamilla érdemes művész, aki éppen a múlt évben ünnepelte művész pályájának (első fellépésének) 50. évfordulóját, amelyről 2018. november 15-én tettünk közzé éppen előadónk tollából származó megemlékező írást Szöőr Anna Kamilláról és M. Szabó Imrére emlékezve (vidó felvétellel) címmel. Írását Kamilla jubileumi koncertje ihlette.

A koncertre vonatkozó honlap bejegyzésünk 2018. november 11-én: Isten éltesse Dévai Nagy Kamillát pályájának 50. évi jubileumán, míg 2018. június 17-én KRÓNIKÁSÉNEK A SZERETETRŐL címmel. Kamilla közreműködött az Országzászló tér avató ünnepségén is.
 
Nagy örömünkre szolgál e két tiszteletre méltó asszony látogatása a 445. Hétvezér Estre, ahova szeretettel várjuk mindazokat, akik egy érdekfeszítő előadást szeretnének hallani az új esztendő kezdetén, mondhatni régi-új nyavalyáinkra gyógyírként is.

Az előadás ideje: 2019. Fergeteg hava, azaz január 15. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése