2023. szeptember 3., vasárnap

608. Hétvezér Est a 102 évvel ezelőtti nyugat-magyarországi felkelésről

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Fejes Zsolt történész: Dicsőséges Rongyos Gárda titkai

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Fejes Zsolt könyvkiadó, történész lesz
a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozatának, a Hétvezér Esték 608. előadó vendége. 
 
Fejes Zsolt előadókészségéről már korábban is meggyőződhettünk, ha nem is önálló előadás keretében, azonban éppen egy Hétvezér Estén előadott versével, illetve szegedi barátaink rendezvényein előadott szavalatai során. Most, a Rongyos Gárda és a Lajtai bánság történetével ismerkedhetünk meg az utóbbi alapításának 102. évfordulója közeledtén Fejes Zsolt jóvoltából, akinek kiadói tevékenysége során beszerzett könyvkülönlegességek révén már számos kevéssé ismert történelmi titkokkal bővíthettük ismereteinket.

"A trianoni békeszerződésben Magyarországtól elvett Sopron környéke megtartása volt, de más elfoglalt területeket is vissza akart szerezni Magyarország számára. Megakadályozták az osztrák reguláris hadsereget a vidék elfoglalásában, sőt az Őrvidék, a ma Ausztriához csatolt Burgenland területét visszafoglalták, ahol kikiáltották a Lajtabánságot. Ez vezetett az 1921. december 14-16. közötti soproni népszavazás megtartásához." - olvasható a Wikipedia vonatkozó bejegyzésében.
 
Fejes Zsolt előadásának jóvoltából, melyet a nyugat-magyarországi felkelés két fontos fegyveres ütközetének (1921. augusztus 28. Első ágfalvi összecsapás, 1921. szeptember 8. Második ágfalvi összecsapás) 102. évfordulós napjai közötti keddre időzítettünk, bizton számíthatunk arra, hogy a Lajtabánság megalapításának és az abban nagy szerepet játszó Rongyos Gárda történetének kevésbé ismert, mondhatni "titkos" hátterébe nyerünk részletesebb betekintést, különösen néhány alapkérdésre keresve a válaszokat, min
t például "Kik voltak a Térképhelyesbítők?", avagy "Mi is vezetett a soproni népszavazáshoz?".

Ajánljuk az előadást és a Hétvezér Esték programját figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt

2023. év Őszelő - Szent Mihály - Földanya - szeptember havának 5. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.)
Fejes Zsolt könyvkiadó, történész
Dicsőséges Rongyos Gárda titkai; avagy 102 éve a Lajtabánság című
 című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

2 megjegyzés: