2023. szeptember 24., vasárnap

11 és fél év gondos karbantartása után első ízben kerül sor Székes Fejér Város Csíki Székelykapuja zsindelyezésének teljes körű cseréjével járó szerkezeti felújítására

Tisztelt Honfitársak! 
Tisztelt Városvezetés!
Tisztelt Sajtószerkesztőség!
 
A Fejér Szövetség, mint2012. év márciusának idusán, a tavaszi nap-éj egyenlőség ünnepnapján avatott és azóta a székelyföldi utcaneves városrész dél-nyugati kapujában rendületlenül őrt álló testvéri székelykapu mentora az őszi nap-éj egyenlőség - az utóbbi években már rendszeres, így ez évben is - rendkívül esős hétvégi napjai helyett, ám mégis annak "ünnepi" szertartásaként végzi el a maroshegyi székelykapu éves karbantartását, felújítását, azaz

2023. szeptember 27-én (szerdán) 15 órakor esedékes a
Székes Fejér Város Csíki Székelykapuja
éves karbantartása és - első ízben egyben - szerkezeti felújítása

11 és fél év telt el azóta, hogy ünnepélyesen és Székesfehérvár és testvérvárosa, Csíkszereda polgármesterével, illetve a Székely Nemzeti Tanács elnökével közösen avattuk fel a székelykaput a székelyföldi utcaneves városrész, Maroshegy határában, Székesfehérvár dél-nyugati kapujában. Hosszú idő, mely a kapu galambdúcának zsindely fedését erősen megviselte, hiszen az nem cser tölgyből, hanem fenyőből készült.
 
Ez évben is az őszi nap-éj egyenlőség idején esedékes a FEJSZE szokásos karbantartási munkálata, azonban most nem elegendő egy egyszerű újrapácolás és némi igazítás ahhoz, hogy megőrizzük a kapu "egészségét".
 
A Fejér Szövetség a nevezetes napot követő szélben és esőben bővelkedő időjárási fordulat miatt nem a hétvégén, hanem a várhatóan melegebb és naposabb időjárást bevárva, így a kapu faanyagának jelentősebb száradását remélve szeptember 27-én, szerdán végzi el a felújítást, azaz székelykapu eredeti zsindely fedésének lecserélését - talán már hosszabb élettartamú - borovi fenyőből készült zsindelyekre.
 
Különös köszönettel Vacsi László fafaragó mester, Sajó Victor FEJSZE elnök és Fórizs József FEJSZE nemzetvédelmi tagozatvezető előzetes áldozatvállalásának, munkájának.
Csak így tovább, ebben a szellemben és összetartással...

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc társelnök
Fejér Szövetség - www.fejerszovetseg.hu
 
ui: Vonatkozó korábbi híradásaink

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése