2024. július 15., hétfő

A titkos Magyar Függetlenségi Mozgalom alapítójára, Szent-Iványi Domokosra emlékezünk özvegye jóvoltából a 644. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Szent-Iványi Ágnes: Szent-Iványi Domokos és a titkos Magyar Függetlenségi Mozgalom
 
Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 
Szent-Iványi Ágnes, a hajdani Magyar Függetlenségi Mozgalmat alapító
Iklód-szentiványi és gálfalvi Szent-Iványi Domokos (Budapest1898április 28. – Heidelberg1980július 19.) magyar diplomatának, a második világháború alatti Magyarország egyik meghatározó alakjának özvegye,  lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 644. előadója.
 
Budapesten született, ám Bácskában nevelkedett, majd a heidelbergi egyetemen történelem és politika tudomány szakon diplomázott előadónk, az 1992-ben alapított Magyar Atlanti Tanács tagjaként és első főtitkáraként kezdte meg közéleti pályafutását Magyarországon. Előadásában azonban nem a mai, avagy napi politika kap szerepet, hanem hajdani férjére, Szent-Iványi Domokosra és munkásságára emlékezik. Az előadás részben korábbi előadónk, Dr. Hantó Zsuzsanna szociológus, történész "A Koszorús-akció 80. évfordulója" című előadásának folytatását, s az akkor felidézett háborús korkép kiterjesztését ígéri. 

Előzetesként elegendő előadónk hajdani férjéről szóló Wikipedia bejegyzést idézni ahhoz, hogy rendszeres, vagy éppen ez alkalmi látogatóink ízelítőt kapjanak abból a háborús korszakból, amelyben Szent-Iványi Domokos történelmi szerepét elhunytának 44. évfordulójához közeledvén Szent-Iványi Ágnes előadása idéz fel ezen a Hétvezér Estén.

"Szent-Iványi előre látta, hogy Németország elveszti a háborút és a Szovjetunió ennek köszönhetően befolyása alá vonja a kelet-közép európai országokat. Teleki Pál egy diplomáciai tájékoztató osztályt állított fel, melynek ő lett a főnöke. Ebben az időben írta meg Csonka-Magyarország külpolitikájáról szóló könyvét.

Az 1944március 19-e után, a német megszállást követően létrehozta a Magyar Függetlenségi Mozgalom (MFM) nevű szervezetet, amely a legeredményesebb ellenálló mozgalom volt. A Magyar Közösség titkos szervezeteire támaszkodva irányította Ifjabb Horthy Miklós ún. kiugrási irodáját. Az ő megbízottja volt Koszorús Ferenc ezredes, aki katonáival megakadályozta a budapesti zsidók deportálását. Soos Géza római szövetségi tanácsos az MFM megbízásából szervezte meg az Auschwitz-jegyzőkönyvet és juttatta el Horthy Miklós kormányzóhoz és Serédi Jusztinián bíboros-hercegprímáshoz. Ő készítette elő a Sztójay-kormány leváltását, valamint a Faragho Gábor-vezette fegyverszüneti bizottság tagjaként ő készítette elő az 1944október 11-én aláírt fegyverszüneti egyezményt.

1944 decemberében az Ideiglenes Nemzeti Kormányban a külügyminiszteri tárcát ajánlottak fel neki, amelyet azonban visszautasított. 1946-ban az ÁVH a Magyar Közösség tagjaként letartóztatta, megverték, majd az első Magyar Közösség-perben a Jankó Péter által elnökölt népbíróság 15 évi kényszermunkára ítélte. 1956október 26-án, a forradalom alatt szabadult ki, ezt követően 1957-től nyelvtanításból élt. 1972-ben az NSZK-ban telepedett le, ahol megírta emlékiratait. A halál is ott érte, 1980július 19-én." /forrás: Wikipedia/


Ajánljuk látogatóink figyelmébe az előadást és a Hétvezér Esték programját, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt

2024. év Nyárhó - Szent Jakab - Áldás - július havának 16. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.)
Szent-Iványi Ágnes
Szent-Iványi Domokos és a titkos Magyar Függetlenségi Mozgalom
 című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése