2024. július 28., vasárnap

Hétvezér Est az építészetben megnyilvánuló magyar műveltségről és világnézetről Grátz Antal építész jóvoltából...

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Grátz Antal Pál építész: Megtérni magyarul - augusztus 20 ünnepének előzeteseként
 
Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 
Grátz Antal, az ún. Makovecz iskolát képviselő építész
, többek között a Nemzeti Művelődési Intézet, a kondorosi népfőiskola és az új biatorbágyi iskola homlokzatainak tervezője és készítője, a képíró építészeti megoldások, a vakolathímzés egyik kiemelkedő alkotója lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 646. előadója.
 
Előadónk Pécsett született és középiskolai tanulmányait is ott végezte. Építészmérnökként a pályafutását Makovecz Imre műhelyében kezdte, de mesterének Pap Gábor művészettörténészt tekinti máig. Saját szavait idézve szó szerinti képzést - képolvasási és képírási képességet - nyert tőle, amit vakolathímes épületek tervezésével igyekszik továbbadni akár családi házak tervezésénél, vagy akár nagyobb épületek vakolathímzéseinek készítésével, homlokzataik képi üzeneteivel. A miénknél egészségesebb korok hagyatékának, benne eleink képírásának és képi beszédének visszaolvasásával több tanulmányban foglalkozott, így többek között a magyar oltár képi üzenetével, a pécsi középkori székesegyház kőfaragásával, egy dél-tiroli kápolna kőbe faragott üzenetcsokrával, Grünewald két festményével, Csontváry taorminai képével, egynémely népmesénk és archaikus imánk képi beszédével, és a ház, haza, házasság összetartozó képi modelljével.
 
Grátz Antal Pál építészmérnök "Megtérni magyarul" című vetített képes előadásától a magyarul értelmezett megtérés ismertetését remélhetik a látogatók négy lépték példáján keresztül. A legnagyobb lépték a telibe érkező fény térülése-fordulása földgömbünkön a Rák-, és a Baktérítő között, illetve az időjárásra gyakorolt hatása a két térítő távolságát meghatározó földtengely dőlésszögének változása esetén. A második lépték a magyar üdvtörténet, a haza szintje, a Rák, illetve a Bak havának egymástól elválaszthatatlan térítőivel, Szent László és Szent István el nem évülő példáival. E két térítő király az ún. magyar oltáron; a földrajzi térítőkkel párhuzamban a Világ Világosságához való viszonyuk. E térítéseknek vajmi közük van a „szent István behívta…, leverte…, kiirtotta…” kezdetű augusztus 20.-i megnyilvánulásokhoz, illetve alternatív elbeszélésmódokhoz. Szent István a Képes Krónika szerint (nem kereszténységre, hanem) Jézus Krisztus igaz hitére térítette a magyarokat. A kettő közötti nem csekély különbségre derül fény az ismertetés során. A hazatérítés harmadik léptéke a kis haza, a család szintje. A legkisebb, de elengedhetetlen lépték pedig a személyes megtérés szintje, ami nem azonos a keresztvízzel történő leöntéssel. Az önmagunkba és a szűkebb-tágabb hazára való hazatalálások három színtere ez az erkölcsi értékkel is bíró fény példáján keresztül. 

Ajánljuk látogatóink figyelmébe az előadást és a Hétvezér Esték programját, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt

2024. év Nyárhó - Szent Jakab - Áldás - július havának 30. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.)
Grátz Antal Pál építész
Megtérni magyarul
 című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése