2010. március 1., hétfő

Beszámoló: A 3. választókerület képviselői fórumáról

„Mondd, Te kit választanál?”
MAGYAROK SZÖVETSÉGE TÁJÉKOZTATÓ

A Magyarok Szövetsége Fejér megyei Szervezete a Fejér megyei 3. választókörzetben induló valamennyi országgyűlési képviselőjelölt számára közös lakossági fórumot és sajtótájékoztatót rendezett a dunaújvárosi Polgármesteri Hivatal „C” szárny színháztermében, 2010. február 26-án, az országgyűlési képviselőjelöltek bemutatkozása és programjaik ismertetése-ütköztetése egymással, illetve választóik véleményével témakörben.

Meghívott országgyűlési képviselőjelöltek, illetve aspiránsok:

Dr. Dorkota Lajos (Fidesz-KDNP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kiss Endre (LMP)
Pintér Tamás (Jobbik)
Dr. Skaliczky Andrea (SzDSz, MDF)
Szaksz Ferenc (CM)
Erdélyi Péter (független)

A pénteken 17 órakor kezdődött rendezvény nézőterén mintegy 80 érdeklődő foglalt helyet, a színpadon felállított hosszú asztalnál azonban csak 3 széknek akadt gazdája: Erdélyi Péter, Pintér Tamás és Szaksz Ferenc foglalta el helyét és vállalkozott a feladatra. A többi jelölt névtáblája mögött üresen árválkodtak a székek, ők távol maradtak a rendezvényről.

A helyi sajtó több képviselője is jelen volt a háromórás rendezvény első órájában, arról hang- és televíziós felvételek, fotók, illetve tudósítások készültek.

A Magyarok Szövetsége Fejér megyei szervezetének, Dunaújvárosi Járási Csoportjának az aktivistái nagy erőkkel vettek részt a dunaújvárosiak mozgósításában, postaládás szórólapozással és plakátokon, illetve internetes csatornáikon keresztül hívták fel a figyelmet a rendezvényre és buzdítottak az azon való részvételre.

A három jelölt közül Pintér Tamás (Jobbik) már összegyűjtötte a 750 kopogtatócédulát, a másik két indulónak a fórum napjáig ez még nem sikerült.

Mindhárman egyenlő időt kaptak a személyes bemutatkozásra és programjuk ismertetésére, és a kérdés-felelek során is egyforma idő állt a rendelkezésükre, a válaszadás sorrendje pedig változott.

A Magyarok Szövetsége által megfogalmazott és a jelölteknek előre megküldött, majd a helyszínen is feltett kérdések megválaszolása után a közönség kérdezhetett.

A Magyarok Szövetsége által kidolgozott és ajánlott, a jelöltek és választóik között megkötendő Társadalmi Szerződés aláírásáról vagy annak elutasításáról egyik jelölt, illetve jelöltaspiráns sem nyilatkozott egyértelműen:

Erdélyi Péter elmondása szerint a rendezvényt megelőzően nem volt lehetősége azt tanulmányozni, így nem tud érdemben nyilatkozni az elfogadásáról, arra később kíván visszatérni,

Pintér Tamás szerint e javaslat néhány pontjával a Jobbik nem ért egyet, ezért a Társadalmi Szerződésnek csak az általuk átdolgozott változatát tudja elfogadni, amelyet át is adott a MSZ jelenlévő képviselőjének,

Szaksz Ferenc pedig el nem zárkózott ugyan, de nem is mondott egyértelmű igent az aláírásra vonatkozóan.

Mindhárom jelölt, illetve jelöltaspiráns kiállt a Szent Korona-tanon alapuló alkotmányozás, a képviselők be- és elszámoltathatósága, visszahívhatósága mellett, csak technikai jellegű különbségek merültek fel.

A Magyarok Szövetsége Fejér megyei Szervezete a fenti témakörben a megye 7 választókörzetében 8 fórumot szervezett.

A dunaújvárosit követően február 27-én és március 6-án Székesfehérváron, március 2-án Móron, 3-án Abán, 8-án Bicskén, 13-án Agárdon, 19-én Sárbogárdon nyílik alkalma a 2010. évi országgyűlési választásokon induló jelölteknek választóikkal és a sajtó képviselőivel való találkozásra a Magyarok Szövetsége Fejér megyei Szervezete szervezésében és moderálásával.

Fejér megyei Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése