2010. szeptember 27., hétfő

Tovább fejéredik a közélet Fejérben?!

Egy polgármester jelölt és hat képviselőjelölt kötött polgárjogi szerződést – pártállástól függetlenül – a választók képviselőivel a Fejér Szövetség által szervezett közszolgálati fórumokon.

Az önkormányzati választáson szövetségi jelöltet nem indító Fejér Szövetség az országgyűlési választásokhoz hasonlóan az önkormányzati választások előtt is közszolgálati fórumokat szervezett Sárszentmihályon, Csákváron, Székesfehérváron és Csóron is. A társadalmi ellenőrzés érdekében létrejött és az önkormányzati képviselőjelölteket már az augusztusi sajtótájékoztatóján társadalmi szerződésre felszólító szövetség fórumain egy polgármesterjelölt és több képviselőjelölt is hajlandó volt a szövetség javaslatát megfogadva a választók képviselőivel polgárjogi szerződésre lépni, azaz visszahívhatóságot és az alkotmányos jogfolytonosság helyreállításának képviseletét felvállalni.

Részlet a szerződésből:

„2. Jelölt kijelenti, hogy választási programja az alábbiakkal nem ellentétes és megválasztása esetén az alábbiak szellemében cselekszik:

a) Magyarország állítsa helyre az 1944. március 19-ig érvényben volt és a „Szent Koronára” alapozott történeti alkotmányának jogfolytonosságát!

b) Az alkotmányos alaptörvény kialakítására a társadalom széles körű képviseletének, így a megyei társadalmi szervezetek képviselőinek bevonásával alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása és az alkotmányos alapelvek elfogadására népszavazás kiírása szükséges.

c) Legyen állandó gyakorlat a közfeladatot ellátó személyek közvagyont érintő cselekedeteinek és saját vagyongyarapodásának elszámoltatása!

Jelölt kötelezettséget vállal arra, hogy megválasztása esetén, megbízatásának ideje alatt a választókörzetében érintett és a fenti alapelvekkel egyetértő társadalmi szervezetek képviselőivel szoros együttműködésre törekszik, véleményüket – különösen a megyei földterületet, vízkészletet és légteret, valamint az azokban rejlő stratégiai energia hordozókat érintő döntések előtt – kikéri, és azok képviselőit legalább havonta egyszer személyes meghallgatás formájában tájékoztatja képviselői feladatainak
teljesítéséről.”

Az eredmény a kevés alkalomhoz mérten lenyűgöző.

1 független polgármester jelölt és hat önkormányzati képviselőjelölt, azaz 3 független: 2 Jobbik és 1 Fidesz, összesítve 4 csóri, 2 csákvári és 1 fehérvári jelölt volt hajlandó szerződést kötni a jelenlévő tanúk képviselőivel.

Szerződésben vállalták az alkotmányos jogfolytonosság képviseletét, a tisztségek halmozásának elkerülését és az önkéntes lemondást képviselői mandátumukról, azaz időközi megmérettetést abban az esetben, ha választóik képviselői körzetük többségének aláírásával hitelesített felszólító levelükben erre őket felszólítanák a következő polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltek:

- Csete Krisztián, (független polgármester jelölt, Csór polgármestere)
- Dunavölgyi Tímea (független, Csór),
- Kókány Róbert (Jobbik, Csákvár)
- Langenbacher János (független, Csór)
- Németh Attila (Fidesz-KDNP, Csákvár)
- Németh László (független, Székesfehérvár)
- Tollner Norbert (Jobbik, Csór)

Az ő megválasztásukat támogatja messzemenőkig és megválasztásuk esetén munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kíván a Fejér Szövetség!

Ezúton szeretnénk megköszönni a résztvevőknek, hogy megtisztelték egymást és a Fejér Szövetséget a részvételükkel, illetve a Sárszentmihályi és Csóri Polgármesteri Hivatalnak és a csákvári Publó Vendéglő tulajdonosának és üzemeltetőinek azért, hogy térítésmentesen biztosítottak termet a közszolgálati fórumokhoz.

Egyúttal sajnálattal vettük tudomásul, hogy a megyeszékhelyen induló összes polgármester jelölt távol maradt a fehérvári fórumtól, bár Fertő László, a Civil Mozgalom polgármester jelöltje részvételi szándékát szóban előre jelezte. Különösen az előtt állunk értetlenül, hogy Cser Palkovics András - a polgármester jelöltek között egyedüliként - nem is válaszolt meghívásunkra, s hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei közül sem akadt senki, aki válaszolt volna legalább az egyik meghívó levelünkre, miközben a Fidesz-KDNP programjában hangsúlyosan szerepel, hogy a társadalmi összefogás növelése érdekében messzemenőkig törekednek a jó kapcsolat kialakítására a társadalmi szervezetekkel. Nem értjük, hogy a 8 szervezetet - köztük több országos szervezetet - is képviselő Fejér Szövetség ez alól miért lett kivétel.

Fejér Szövetség sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése