2011. január 5., szerda

Sajtótájékoztató január 7-én!

Tisztelt Szerkesztőség!
Boldog és sikerekben, jó hírekben gazdag új esztendőt kívánva hívjuk meg Önöket a Fejér Szövetség - és együttműködő városi szervezetek képviselőinek - a székesfehérvári Kávé Szín Ház kávézóban 2011. január 7-én 10 órától kezdődő - azaz 2011. évi első - sajtótájékoztatójára, melynek fő témái:
1. Székesfehérvári önkormányzat decemberi közmeghallgatásán és közgyűlésén szereplő feladatokkal, felvetésekkel kapcsolatos szövetségi álláspontok.
2A "Nemzeti Sírkert és Emlékhely programja" a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság Fejér Szövetséghez megküldött álláspontjának ismeretében és különösen azon kijelentés után, melyet a fenti közmeghallgatáson Székesfehérvár polgármestere tett a Szövetség kérdésére válaszolva, miszerint "az önkormányzati testület már belátta, hogy az eddigi tervek nem megvalósíthatók".
3. a Fejér Szövetség alkotmány-helyreállítási programja, különösen a Szövetség "Alkotmányos Alkotmányozást" című állásfoglalására 2010. december 28-án a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága Főtitkárától érkezett válaszlevél ismeretében.
Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság levélben válaszolt a Fejér Szövetség Nemzeti Sírkert és Emlékhely jövője érdekében közzé tett felhívására, arra az állásfoglalásra, amely több köztiszteletben álló közéleti fehérvári polgár aláírásával megerősítve tartalmazza a kivezető utat, a Nemzeti Sírkert és Emlékhely „programját”, – szép magyarul – öt pontos feladattervét. Emlékeztetőül, a Fejér Szövetség a következőket fogalmazta meg:
1.      Régészeti feltárás haladéktalan folytatása a szakmailag indokolt befejezettség elérése érdekében,
2.      Királyi és királynéi maradványok lehetséges és mielőbbi azonosítása és csak és csakis ezután
3.      Méltó sírhelyek tervezése, kivitelezése és felszentelése,
4.      Koronázó templomunk maradványainak és környezetének a hely történelmi szerepéhez (azaz az ezeréves magyar államiság szakrális központjához) méltó bemutatása és olyan „Nemzeti Emlékhely” kialakítása, amely a műemlékileg és a közvélemény által is elfogadott 1938-as állapotok visszaállítása mellett megfelel a korszerű romvédelem, a városkép, a városi élet és az idegenforgalom szempontjainak is,
5.      "Magyarság-központ" létrehozása nemzeti múltunk fennmaradt jelképeinek, ereklyéinek és/vagy azok hiteles másolatainak helyszíni bemutatásával.
A bizottság – számunkra igencsak megnyugtató – válasza pedig a következő (részletesebben alább olvasható):
„ …A királysírokkal történő összefüggésben pedig a változtatásokhoz hozzájárulásunk szükséges. Éppen ezért a Székesfehérvári Emlékhely kuratóriumában elnökhelyettesi szinten képviselteti magát, aki a Bizottság nevében 2006. május 25-én eljuttatta állásfoglalását a kuratóriumhoz.
Ebben szorgalmazta az Emlékhely jelentőségéhez és történetéhez méltó végleges megoldást, utalva 2000-ben emelt és 2004-ben lebontásra került „védőtető” kudarc-történetére. A végleges megoldásnál az alábbi szempontokat javasolta figyelembe venni:
1/      Amennyiben szükséges további (befejező) feltárás, úgy annak utána biztosítani kell a falrom védelmét, megőrzését.
2/      Méltó elhelyezést és környezetet kell biztosítani az ott eltemetettek maradványainak. Lehetővé kell tenni, hogy társadalmunk tagjai a királysíroknál kifejezhessék tiszteletüket. A legújabb kutatási módszerekkel (DNS) folytatni kell a csontmaradványok folytatását.
3/      Biztosítani kell a terület szakralitását (egyházi, nemzeti és kegyeleti megemlékezésekhez, szertartásokhoz). A szakralitás nem engedi meg a bazilika területén az interaktív, vagy hagyományos tájékoztatást a bazilika történetének kiállítás-szerű bemutatását; azt a bazilika mellett kell kialakítani.”
Nem feszegetve tovább, hogy városunk vezetése hogyan vélhette azt, hogy folytathatja a már szinte minden elemében megbukott „Királyi Séta projekt” elnevezésű és EU támogatással megvalósítani szándékozott programját; itt az idő, hogy a Nemzeti Sírkert és Emlékhely méltó helyreállítása és kivitelezése érdekében a zsákutcából, amelybe az elmúlt évek társadalmi ellenőrzést mellőző pályázati "lobbija" városunk vezetését juttatta, kiutat mutasson az együttműködésre képes és nyitott Fejér Szövetség és a fehérvári polgárok és társadalmi szervezetek egyre szélesebb köre. Itt az idő, hogy elkezdődjék a Fejér Szövetség és csatlakozó szakértők által megfogalmazott„Nemzeti Sírkert és Emlékhely öt pontos feladattervének” megfelelő kivitelezés kidolgozása és megvalósítása!
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

2010/12/31


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése