2014. február 25., kedd

209. Hétvezér Est: Prohászka Ottokár időszerűsége

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
ifj. Tompó László: Prohászka Ottokár időszerűsége

Ismét Ifj. Tompó László irodalom történész lesz a Fejér Szövetség vendége a 209. Hétvezér Estén.

A népszerű előadó ezúttal Prohászka Ottokárról, Székesfehérvár tizenötödik megyepüspökéről fog beszélni. A híres pap, egyházi író, közszereplő nagy hatást gyakorolt az egész magyarságra, a magyar lelkiségre. Városunkban a róla elnevezett körtemplom őrzi emlékét, hamvait is itt helyezték örök nyugalomra.

Egyéni stílusa révén a modern katolicizmus egyik legnagyobb hatású képviselője, a XX. század eleji katolikus megújhodás egyik programadója. Írásai máig hatóak, gondolatai ma is aktuálisak.

Nézeteit szóban is és írásban is többször kifejtette, máig is időszerű antiszemitizmusát saját maga pontosan meghatározta:

„Mármost mi az én ’antiszemitizmusom’? Nem az, hogy üsd a zsidót, hanem az, hogy ébreszd fel, s ha kell, korbácsold fel a magyar tunyaságot a statisztika számsoraiból font ostorral, hogy fogjon hozzá, hogy fogja meg azt, amije van, amihez léte, hite, tradíciói kötik, s amit el lehet veszteni s így azután koldusbotra jutni. Az én antiszemitizmusom nem gyűlölködés, hanem a nemzet emelése, szellemének ébresztése, s ha nevezetesen ez utóbbit veszem, hát nem egyéb, mint antidekadencia, antiintellektualizmus, antiblazírtság.

Prohászka Ottokár életével és munkásságával nekünk, fehérváriaknak különösen tisztában kell lennünk és nem szabad félreértelmeznünk kijelentéseit.

Szeretettel várunk mindenkit. Ifj. Tompó László előadásában nem fognak csalódni, aki ezen az estén is a tőle megszokott pontossággal tér ki a részletekre, egyéni, magával ragadó stílusban.

Az előadás helye: Miss Tee Teabolt, Székesfehérvár, Ady E. u. 32. I. em..
Az előadás ideje: 2014. február 25. (kedd) 18.00-20:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése