2015. október 19., hétfő

Világítsuk ki Székelyföld határait!

Október 24-én este világítsanak Székelyföld határai!

A székelyföldi rendezvény plakátja
A Fejér Szövetség Székesfehérváron, a Maroshegyen, a város dél-nyugati határában felállított Székelykapujánál jelképes tűzgyújtással csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által október 24-re tervezett, „Világítsuk ki Székelyföld határait” rendezvényéhez, melynek célja, hogy a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló erejű összefogással Bukarest és a nagyvilág tudomására hozzuk azt, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyjuk! 
Ezért október 24-én este őrtüzekkel és fényszórókkal kivilágítják Székelyföld külső határait.
A rendezők elképzelése szerint több százezer ember csatlakozik a rendezvényhez. Számítanak az önkormányzatok, az egyházak és a politikai szervezetek mozgósítására. Több, elsősorban a Székelyföld határaihoz közeli település polgármesterével történtek egyeztetések, s mindenhol támogatják az elképzelést.

 „Nem az a cél, hogy bekerüljünk a rekordok könyvébe. Az az elsődleges célunk, hogy minél több székely ember számára közösségi élményt adjunk” – jelentette ki Izsák Balázs s Székely Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette, hogy a székely zászló mellett Székelyföld körvonala is jelkép, és meg akarják mutatni, hogy Székelyföld körvonala nem azonos a román kormány által elképzelt közép-régió körvonalával. 
Ahol őrtüzek lesznek
 „Tudatosítani kell az emberekben, hogy ehhez a területhez ragaszkodunk. (…) Ez az a terület, amelyen a székelység ma is 75 százalékos többséget alkot, és amelyen a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája szerint a magyar nyelv regionális nyelv”.Az őrtüzek fényét gépjárművek ezrei egészíthetik ki fényszórójukkal, úgy, hogy a vízszintes fényt tükrök segítségével az ég felé irányítják. Hozzátette, szervezik, hogy Székelyföld kivilágított határairól légi felvételek készüljenek. 
Álljon itt a székelyföldi rendezvények programja is:
A gyülekezési pontokon: Ökumenikus istentisztelet, illetve istentisztelet vagy mise, ami a himnuszaink eléneklésével zárul, Kiáltvány felolvasása, Tűzgyújtás, s azzal egy időben kulturális programok.
A kivilágítási pontokon: Tűzgyújtás, illetve reflektorok vagy más világító eszközök felkapcsolása (minimum 15 percre). A székelyföldi program itt olvasható  
A Fejér Szövetség a kezdeményezés támogatására, Székesfehérvár dél-nyugati kapujánál felállított Székelykapujánál, a székelyföldi rendezvénnyel egy időben jelképes tűzgyújtást szervez.
Október 24-én este világítsanak Székelyföld határai!
Világítsanak mécsesek Fehérvár Székelykapujánál  is! 
Gyülekezés: 16.00-kor a helyszínen (Balatoni úti körforgalom, a MOL- kút mellett), ahol közösen kirakjuk Székelyföld-határait mécsesekből, majd 17.00-kor a mécsesek meggyújtását követően elénekeljük közösen a magyar és székely-himnuszt. A rendezvényünk célja, hogy jelezzük támogatásunkat, szolidaritásunkat a Székelyföld és Erdély autonómia kezdeményezésére vonatkozóan. Ezzel is kifejezni összetartozásunkat ezekben az órákban is székelyföldi, erdélyi testvéreinkkel. A rendezvényre várjuk mindazokat a társadalmi és civil szervezetek, egyesületek képviselőit és természetesen magánszemélyeket, akik ezzel a kezdeményezéssel egyetértenek és így üzennek a csonka Magyarország történelmi fővárosából Erdélybe, Székelyföldre az ott élő testvéreinknek.   
   
                                                                                   Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése