2017. december 11., hétfő

Avar időzavar címmel az Atila és/is István folytatása a Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est ...
Dr. Boór Ferenc: Avar Időzavar
Atila és/is István - a magyarság zivataros évszázadai Atilától Szent Istvánig (2. rész)

A Fejér Szövetség Hétvezér Estéinek soron következő, 395. előadója - 7 előadással a korábbi után - újra Dr. Boór Ferenc műegyetemi tudományos munkatárs, a Szent György Lovagrend lovagja, a Fejér Szövetség alapító társelnöke, s az MVSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke lesz. S amint korábban is írtuk, most sem lesz meglepetésektől, meglepő állításoktól mentes az előadása. Bár az avarokról és a "sötét" középkorról már  több előadás is szerepelt a Hétvezér Esték programján, az 1. rész folytatásaként taglalt zavaros avaridők sem éppen szokványos tartalomra utal.

Az előadó korábbi beharangozója is már egy régóta feszegetett "titokra" utalt, ami miatt Kolozsvári Grandpierre Endre egyik kései TV felvétele is, melynek címe: "Könyv ítélőszék" volt, nagy vihart kavart. Idézve: "Kevesen gondolnak arra, hogy Bendegúz fia, Etele-Atila-Atilla és Gejsa-Géza fia Vajk-István történelmi szerepe, alakja mennyi mindenben azonosak. Leginkább e két személyt ellentétként állítja be az utókor, holott óriási kettejük életútjában az azonosság. Mindkettőről tudjuk, hogy római műveltségben is nevelkedtek, s a krónikák tanúsága szerint mindketten római szokás szerint is koronáztattak. S, ha már mindkettőt említik a szkíták utolsó, s a magyarok első királyaként is, a Szent Koronát is van, aki Atillának, s van, aki Istvánnak tulajdonítja. Miközben úgy tudjuk, hogy életük merő háború és harc, de egyetlen háborút, de még csatát sem vesztettek, addig mindkettőjük megítélése rendkívül vitatott. Atillát határainkon kívül, Nyugat-Európa hivatalos tudósai, míg Istvánt a határainkon belüli autodidakta történészek tömkelege sújtja leginkább elképesztő vádakkal, s egyaránt mindkettőt még a 'testvérgyilkosság' vádjával is. Mindkettő esetében vitathatatlan, hogy nemcsak európai, de világtörténelem formáló személyiségei voltak a magyarságnak, utódlásuk mégis nemzeti tragédiába torkollott (hunvész és magyarvész) éppen a primogenitura és az ősi (beszúrt megjegyzés: de az előadó váltig állítja, hogy az nem a senioratusi) utódlási elv miatt."

Míg a fenti bevezetővel összefoglalt korábbi előadás a két történelmi személyiség párhuzamait taglalta, addig a mostani, a 2. rész a történelmi kort veszi célba, azaz a világtörténelmi felfogás számos népének és korának rendkívül homályos és zavarkeltő időszakaszait mutatja be az ún. "népvándorlástól" az ugyancsak úgynevezett "avarvészig". 

Az előadó - bizton számíthatunk erre is, hogy - a megannyi hiteles forrást idézve, a hitelteleneket megvilágítva, s a tényeket és bizonyítékokat egymás mellé sorakoztatva érvel majd, azonban azon kívül, hogy felhívja a figyelmet, hogy a vádak és a megismerhető tények messze ellentmondanak egymásnak, megkísérel rendet is vágni abban a "sötétnek nevezett" középkorban, amelyet éppen e két történelmi személyiség ideje közötti időszakra datálnak.
 
Szeretettel várjuk az érdeklődőket. Az alcímbe biggyesztett kiegészítő megjegyzést ("2. rész") látva most is biztosak lehetünk abban, hogy lesz még folytatás, azaz a vita a legkevésbé sincs és lesz lezárva.

Az előadás ideje: 2017. Álom hava, azaz december 12. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálata

2 megjegyzés:

  1. ''Kitalalt tortenelem'' az orosz Fomenkotol magyar felirattal

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLyydlTqOIG_qauOmfl2ptDgKdcMCfdkLF

    VálaszTörlés
  2. a ''nevemm'' ''hungy'' meg linkeltem csak most nem megy nemtom miert

    VálaszTörlés