2018. február 28., szerda

Az Aranykéz Gimnázium a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 20. állomása

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”
(Szentgyörgyi Albert)

Tisztelt Pedagógusok és Közművelődési Szervezők!
Tisztelt Közéleti Szereplők és Polgárok!
Tisztelt Szerkesztőségek! 


A huszadik megnyitóhoz értünk:
Nagy örömmel adunk hírt arról, hogy a 2016 november 7-én Székesfehérvárott meghirdetett Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 20. állomása a székesfehérvári Aranykéz Gimnázium.
 
 Ezúton hívjuk meg Önöket  
2018. március 8-án (csütörtökön) 17:00 órára a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
megnyitójára az
Aranykéz Gimnáziumba
(8000 Székesfehérvár, Budai út 90.)
A kiállítás csütörtöki megnyitója az Aranykéz Szakgimnázium és Szakközépiskola másnap, 2018. március 9-én (pénteken) 10 órakor kezdődő fodrász, kozmetikus és kézápoló tanulóversenyének ünnepélyes beharangozó eseménye is egyben! 

A megnyitó menetrendje: 
  • Székely Krisztina iskolaigazgató köszönti a megjelenteket a házigazda Aranykéz Gimnázium nevében
  • Dr. Horváth Miklósné, Víziváros képviselő asszonya méltatja a kiállítást,
  • Dr. Gál Erzsébet elnök a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében tolmácsolja Dr. Pálfi György professzor üzenetét,
  • Sajó Mária, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete titkára, a Fejér Szövetség társelnöke nyitja meg a tárlatot.
  • A megnyitón a testvérvárosi Kájoni János (partner) Szakközépiskola néptáncosai nyújtanak ízelítőt a csíkszeredai hagyományokból.
A megnyitó után rövid tárlatvezetést tartanak az Alapítvány és a Fejér Szövetség képviselői. A tárlat 2018. március 8.-tól március 21.-ig az iskolai rendtartás szerint időben látogatható. 

Már most jelezzük az ország távolabbi területein élők számára, hogy a prof. Dr. Pálfi György által összeállított, s a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló, és többek között a Magyarok IX. Világkongresszusa által is ajánlott Tudománytörténeti Vándorkiállítás fehérvári 20. megnyitóját még március hónapban további három is követi.  Nem kis mértékben a terjesztésbe bekapcsolódó - Pásztói Patrióták néven is ismert - Magyar Összetartozás Baráti Kör lelkes szervezésének is köszönhetően március 13-án Hollókőn, 14-én Szarvason és 19-én pedig a felvidéki Dunaszerdahelyen várja az iskolai közösségeket, szüleiket, pedagógusokat és az érdeklődő vendégeket.

Pálfi György üzenete
a képre kattintva megtekinthető
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 

A szerző egyik kimagasló eredménye, hogy a Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 

Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címmel a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére évről évre több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Dr. Pálfi György tudományos igénnyel összeállított gyűjteményének gondozására és a bemutatásban történő közreműködésre a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványt kérte fel, amelynek első elnöke volt.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s teszi ím már 90 évesen ma is az Alapítvánnyal közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedi, rendkívül energikus előadóként is, mint hajdanán.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)

http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándorkiállítás
2016. november 7.-i megnyitójáról a képre kattintva látható
A vándorkiállítás a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával Székesfehérvárott, a Civil Központban a 2016. november 8-án a "20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara" ünnepség társrendezvényeként indult útjára. 2017 nyarán Győr-Moson Sopron megyében, a Nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút kiállítótermében, majd a Fejér megyei vándortárlattal párhuzamosan a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszéke G. épületi aulájában a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében és a Műegyetemi Nyílt nap részeként is látogatható volt. A 2017. év pásztói megnyitója után a 2018-as évben Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítása Kelet-Magyarországtól Nyugat-Magyarországig már hat (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád, Somogy és Békés) megyében, s a felvidéki Csalóközben szólítja meg a tanulók és diákok ezreit, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit. 

A  szervezők kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is.

A vándortárlat 2018. márciusban a következő helyszíneken tekinthető meg térítésmentesen:

  1. 2018.02.01.-től 03.10.-ig a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum (3170 Szécsény, Ady Endre út 7.)
  2. 2018.03.08.-tól 03.21.-ig a székesfehérvári Aranykéz Gimnázium (8000 Székesfehérvár, Budai út 90.)
  3. 2018.03.13.-tól 03.27.-ig a hollókői Dr. Román András Látogatóház (3176 Hollókő, Kossuth út 50. )
  4. 2018.03.14.-től 03.31.-ig a szarvasi Cervinus Teátrum galériája (5540 Szarvas, Kossuth tér 3.)
  5. 2018.03.19.-től 04.13.-ig a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium (Dunaszerdahely, Hlavná/Fő utca 21.)
A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Fejér Szövetség tisztviselői az egyes helyszíneken ugyancsak térítésmentesen vállalnak tárlatvezetést és igény szerinti kiméretben előadást. 
Előzetes jelentkezéseket a vándortárlat fogadására (jelenleg 2018. április végi időpontoktól)
  • a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> és/vagy
  • a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány <karpat.medence2012@gmail.com> címén,
  • Észak-Kelet-Magyarországról a Pásztói Szabadidő SE <muzslaci@gmail.com> címén várjuk.
Előzetes időegyeztetését az alábbi szervezők végzik.
Kapcsolat: Észak-Kelet-Magyarországon Parádi László, +36306868995 és Forstner Antal, +36309349480; egyébként pedig Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370;

Legfrissebb híreink az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány 

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése