2018. február 12., hétfő

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez”

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Rajnai Miklós: Bartók és Kodály élete

Másodszor lesz vendégünk a 403. Hétvezér Esten Rajnai Miklós, Bánffy Miklós-díjas bölcsész a Magyar Műveltség Kincsestára, a Magyarok Háza volt művészeti igazgatója,– a Százak Tanácsa tagja – a nagykanizsai élő közösség programszervezője és művészeti vezetője 27 éve! A Magyar Műveltségi Díj megalapítója. Időszerű-e 2018-ban Bartók és Kodály életének, munkásságának megismerése? Igen, nagyon is időszerű. Erősítsük meg ezt az állítást egy példával, a Tudománytörténeti Vándorkiállítás példájával. 

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban” – ez a Szent-Györgyi Albert-idézet a jelmondata annak a Tudománytörténeti Vándorkiállításnak, amely Pálfi György professzor 16 éves kutatómunkáján alapulva a Fejér Szövetség lelkes önkéntesei segítségével több, mint egy éve elindult a vándorútjára.

Azonban a magyarság legjobbjai között nem „csak” világraszóló találmányokat megalkotott tudós elmék vannak, hanem világhírű művészek és köztük zenészek is. Rajnai Miklós egész eddigi életét, pályafutását a magyar művészet – legyen az irodalom, képzőművészet, vagy zene – szolgálatában töltötte el. Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a magyar kultúra kiemelkedő terjesztője, nagykövete ő, bárhol is jár itt a Kárpát-medencében, vagy azon túl. Miért most és miért éppen Bartók és Kodály élete lesz előadásának témája? 
Könnyű is meg nehéz is ezt a kérdést jól megválaszolni. Azonban ha arra gondolunk, hogy a zenei kultúránk megtartása, ápolása fejlesztése mindig időszerű, de talán, most amikor a globalizmus kórságos kórja egyre erősebben ássa alá a nemzetek kultúráját, Bartók és Kodály életének, munkásságának ismerete és példája, mintegy bástyaként nyújthat kapaszkodót a tévelygőknek, akkor könnyen belátható, hogy Rajnai Miklós minden előadása a magyar kultúra megmaradását és tovább élését szolgálja.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki gazdagítani szeretné ismereteit, tudását a magyarság zenei nagyjainak életéről, munkásságáról. 

Az előadás ideje: 2018. Jégbontó hava, azaz február 13. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése