2020. január 12., vasárnap

Csak még egyszer előre - a Hétvezér Est 2020-as évadjának mottója is egyben

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Burján Zsigmond: Csak még egyszer előre

Közeledik a 100. évforduló. 2020-at írunk, kerek száz évvel többet, mint 1920-ban. Ez az év - nem tetszés kérdése - arról szól, amelyben szellem, test és lélek a Kárpát-medencében szétszakíttatott. Itt állunk, mi magyarok száz év után is darabjainkra hullva, több százezres, milliós lélekszámú nemzetrészeink porladó hősi emlékei felett időnként elnémulva, a kiutat keresve, "feltámadásra" várva.

A szövetségünk fogantatásakor, annak mintegy szívritmusaként megszületett és máig heti rendszerességgel megdobbanó lélekhangja, a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadóestjeinek 2020. évi első tematikus előadása sem szólhat másról, mint arról a traumáról, melyet elszenvednünk, túlélnünk kellett és kell, s amelyet nem feledve, mégis - hát akkor - belőle is új erőt merítenünk kell. Legyen hát, legyen ez a kezdet: "Csak még egyszer előre"!

Burján Zsigmond fehérvári filmrendező, operatőr lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadóestjeinek következő vendége.

https://youtu.be/j8POSwpfRvI
Beszélgetés a rendezővel
(képre kattintva)
Az immár 492. Hétvezér Esten Burján Zsigmond 2016-ban bemutatott "Csak még egyszer előre" című filmjét tekintjük meg, amely a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred katonáinak és legendás parancsnokának, Márkosfalvi Sipos Gyula ezredes életútján keresztül állított emléket az I. világháborúban harcoló magyar honvédeknek.

A bemutató után egy évvel már tudta, hogy - őt idézve - "... Minden film vége a következő kezdete. Közhelyes ez a mondás, de van igazságtartalma, hiszen rövidesen megkezdődik a Sipos Gyula-etűd második részének forgatása".

A fehérvári 17-es honvéd gyalogezred zászlaja
Nemrég, 2019. júniusában olvashattuk a hírt a Fejér Megyei Hírlap hasábjain és a fehérvári hírportálokon, hogy van folytatása a filmnek, s a folytatás címe és forgatókönyve is megszületett, s a forgatás is megkezdődött a felújítás miatt éppen használaton kívül álló csákvári kórház rehabilitációs intézetében.

 A 2020. júniusára, a 100. évfordulóra tervezett film címe: SZÉTSZAKÍTVA.

"– Szétszakítva. Ez a kifejezés utal mindenre. Utal a Nagy Háborúban szétszakított katonákra, emberekre, akik teste darabokban röpült szét a becsapódó robbanásoktól, ágyútűztől. Utal arra, hogy szétszakíttattak emberi kapcsolatok: fiúk vesztek oda, asszonyok maradtak özvegyül, gyermekek árván. Utal arra, hogy akik túlélték a világégést, egy leromlott országot találtak, ahova borzasztó nehezen tudtak beilleszkedni. A cím utal arra is, hogy az lett mindennek a vége, hogy ezt az országot is szétszakították. Magyarország kétharmad részét letépték – fejtette ki Burján Zsigmond. A történet a Nagy Háború befejezésével indul, és 1920. június 5-ével zárul, mert ezen a napon kapták meg a hírt Trianonból Magyarországon."

Olvashattuk viszont azt is, hogy e film költségvetése, a székesfehérvári önkormányzat támogatási lehetőségein is túlmutat.

"A film fő támogatója Székesfehérvár önkormányzata. – Nagyon komoly támogatást kaptunk, de nem elegendő, keressük a lehetőségeket, várjuk mindenkinek a segítségét – jegyezte meg Zsigmond, aki 13 éves volt, amikor nagyapja 1974-ben elhunyt. Sok alkalmuk volt beszélgetni. A nagyapja 18 éves volt, amikor 1917 januárjában elvitték előbb az orosz, majd az olasz frontra, így a haza szétszakításának döbbenetét saját emlékezete szerint tolmácsolhatta anno unokájának, amely döbbenettel jövőre Burján Zsigmond rendezői szűrőjén át szembesülhet a közönség."

Már nem jövőre, hanem ez évben! Tehát segítenünk kell. Valamit tennünk kell, hogy e film ne maradjon dobozban, s a hősi helytállás se merüljön feledésbe! A királyi város "házi ezrede", a 17-es honvéd gyalogezred történetében benne van minden, az is, ami a 100. évfordulóból kiinduló "feltámadáshoz" kell.

Hiszen ...
"credo in resurrectionem hungariae" 
... hirdeti az emlékmű testén latinul, s lobog az Országzászló közepén magyarul a felirat ...
"hiszek Magyarország feltámadásában"

Források:
https://www.szekesfehervar.hu/csak-meg-egyszer-elore-folytatodik-burjan-zsigmond
https://www.feol.hu/hetvege/mar-forog-a-csak-meg-egyszer-elore-folytatasa-3088472/

Előadó: Burján Zsigmond filmrendező, operatőr
Cím: Csak még egyszer előre című film vetítése
Időpont: 2020. Vízöntő - Boldogasszony - Fergeteg hava, azaz január hó 14. napja, kedd 18.00 óra
Helyszín: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.
 
Szeretettel várunk mindenkit és minden kedden este 18 órától a Királykút Emlékházba, ahol, ha kedd, akkor - biztosak lehetünk abban, hogy újra és újra elmaradhatatlan a - Hétvezér Est!

Főszervező: Fogarasi Márta
Műsorszerkesztő: Sajó Mária
Felelős szerkesztő: Dr. Boór Ferenc

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor Hétvezér Est!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése