2022. szeptember 4., vasárnap

Az 563. Hétvezér Est az álmok magyar álmodóiról szól

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Varga János: Kedvcsináló az ÁLMOK ÁLMODÓI 2.0 kiállításhoz

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Varga János mérnöktanár harmadik alkalommal lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozatának vendége. (2020.10.06. Bolyai János élete az anekdoták tükrében, 2022.04.19. EINSTEIN és a MAGYAROK kapcsolata.) Az előadó 40 éve foglalkozik tudomány-, és technika történettel, fizikatanárként EINSTEIN, matematika tanárként BOLYAI JÁNOS és NEUMANN JÁNOS, mérnökként pedig a magyar feltalálók, tudósok és felfedezők életének és munkásságának, illetve a magyar találmányok történetének tanulmányozásával.

Mostani előadásának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a MILLENÁRIS területén 2022.02.15-én megnyílt és 1 évig nyitva tartó ÁLMOK ÁLMODÓI 2.0 című nagyszerű kiállításra, amely 6000 m2-en 600 magyar feltaláló, mérnök, tudós találmányát, munkásságát mutatja be. (Helyszín: MILLENÁRIS, B CSARNOK, 1024 Budapest Kis Rókus utca 16-20. Nyitvatartás: Vasárnap-péntek: 10:00-18:00, szombat: 10:00-20:00. Kapcsolat: +36 70 510 8100, info@millenaris.hu)
 

A bemutatott tudósok között több tucat olyan is van, akik világraszóló munkásságukkal, új tudományterületeket nyitó eredményeikkel nyugodtan kaphattak volna Nobel-díjat. (Neumann János-számítógép, közgazdaságtan; Eötvös Loránd-gravitációs kísérletek; Teller Ede-BET egyenlet, magfúzió; Szilárd Leó-láncreakció elv, atomreaktorok; Kármán Tódor - sugárhajtású repülés, szuperszonikus repülés, asztronautika, aerodinamika; Selye János - stressz kutatás; Bay Zoltán - holdvisszhang kísérlet; Lánczos Kornél - kvantumelmélet, relativitáselmélet; Szentágothai János - agykutatás, ..., stb.) Láthatjuk „matematikai Nobel-díjasainkat”, a három magyar Ábel-díjas matematikust is.
 

Ám nem csak műszaki találmányokat láthatunk. A kiállítás ötletesen mutatja be a híres magyar gyógyszergyárak világhírű termékeit, úgy, mint KALOPYRIN-1911, NO-SPA-1963, ULTRASEPTYL POR-1939, C-VITAMIN-1932, CAVINTON-1975, stb.

A kiállítás megtekintése után megtudhatjuk, hogy ki volt az a mérnök, aki magyar táncokat mutatott be Henry Fordnak; akinek partiján betolták találmányának jégből készült makettjét; aki elmagyarázta Einsteinnek, hogy miért nem esik le a függőleges vízsugár tetejéről a ráhelyezett pingpong labda; aki feltalálta a gyomorvarró gépet, és a kontaktlencsét; mérnökcsapatával megalkotta az első mikroprocesszort; megalkotta a TÁTRA autó formatervét; stb.

A kiállítás meggyőzően bizonyítja Bolyai János alábbi szép mondását:

„Hiszem, Isten a magyart sem teremtette rossz kedvében s mostoha indulattal, s nem ruházta fel azt alábbvaló tehetségekkel akármely más nemzetnél." /I believe that God did not create Hungarians in ill mood and bad temper, nor did He endow them with inferior talents compared to other nations./

Legnagyobb tudósunk a jövőre vonatkozóan is ad jó tanácsot:
„ … már most nem durva erővel, hanem műveltséggel kell ügyekeznünk kitűnni, s ha lehet, nem csak elérnünk, hanem messze el is hagynunk más, már régóta messze előrugaszkodott nemzeteket, azoknak dicső példát adván."

A kiállítás megtekintése után mi magunk is megállapíthatjuk, hogy kis nemzet létünkre, milyen nagyszerű eredményekkel járultunk hozzá a világ műszaki tudományos fejlődéséhez, melyek nélkül milyen szegényes lenne mai életünk.

Az előadás után lehetőség lesz kérdéseket feltenni és kötetlen beszélgetésre is alkalom nyílik.
 
 
Ajánljuk az előadást és egyben a Hétvezér Esték szeptemberi programját figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
 2022. év Szent Mihály - Földanya - szeptember havának 6. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Varga János mérnöktanár
Kedvcsináló az ÁLMOK ÁLMODÓI 2.0 kiállításhoz
című előadására
 
Az előadó legutolsó két publikációja: Járművek mozgásának fizikája

Egyszerűen megmutatható érdekességek a kerékpontok mozgásával és a cikloisokkal kapcsolatosan. A kerekes járművek teljes mozgási energiájának és a guruló járműkerék külső pontja átlagsebességének törvénye. Fizikai Szemle, 2021/5, 172-177 o. fizikaiszemle.hu/szemle/tartalom/93

Mikor látjuk egy alagút végét?

Az ismert szófordulatot nem átvitt értelemben, hanem geometriai alapon vizsgálja az írás. Fizikai Szemle, 2022/6, 191-195 o.

http://fizikaiszemle.hu/uploads/2022/07/fizszem-202206-tartalom_11_56_19_1657101379.1173.pdf

További ajánlatok a téma iránt érdeklődőknek:

  • A Vörösmarty Rádióban az előadóval készült 23 beszélgetés híres magyar feltalálókról, tudósokról, marslakókról, Nobel-díjasokról (+ Einsteinről)
  • Tudománytörténettel kapcsolatos Publikációi, illetve abban a cikkekre mutató linkek alapján az érdeklődők más hírességekről írt cikkeit is elérhetik.
  • Tudománytörténeti előadásai a youtube.com oldalon érhetők el. Keresés: Varga János mérnöktanár. (A találati listát célszerű végig görgetni, mert más ui. nevű személyeket is előhoz!) Ha ellátogatsz az oldalra, akkor feltétlenül érdemes rákattintani a FELIRATKOZÁS gombra, mert akkor értesítést fogsz kapni az új feltöltéseiről.
Előadó honlapja: www.picaso.hu
Honlapismertető: www.picaso.hu/Letoltesek/_www.picaso.hu HONLAP AJANLO SERKENTO SZO.pdf
Varga János saját YOUTUBE csatornáján még sok előadás is megtekinthető.

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor - biztosak lehetünk benne, hogy újra és elmaradhatatlanul - Hétvezér Est! 

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése