2022. október 10., hétfő

Állítsuk helyre a megszállás alól felmentő "magyar katona halhatatlan dicsőségének" emlékművét Fehérvárott (FRISSÍTVE)

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Fehérvári Polgárok!
Székesfehérvár és Fejér megye közgyűlésének Tisztelt Képviselő Tagjai!

Tisztelt Sajtó- és Médiamunkatársak!

Tisztelettel szólítjuk Önöket
2022. október 12-én (szerdán) 18:00 órára
az Országzászló térre,
hogy együtt gyújtsunk mécseseket

"A magyar katona halhatatlan dicsőségének" 
emlékére Fehérvár román megszállás alól felszabadulásának és a Nemzeti Hadsereg bevonulásának 103. évfordulós napján

"Állítsuk helyre, mi, megyei, városi közemberek és köztestületek, ami helyreállítandó, és őrizzük meg, ami értékálló.
Bory Jenő obeliszkje a "dicsőséges magyar katona" tiszteletére nem csupán helyreállítandó, de emlékével, emlékezetünkkel meg is őrizendő!" - szól az Országzászló Védnöki Testület felhívása annak évfordulóján, hogy 1919. október 12-én szabadította fel Székesfehérvárt a román megszállás alól a néhány hónappal korábban megalakult Nemzeti Hadsereg.
Egy obeliszk a román megszállás alól felmentő, a rendet helyreállító alakulatok bevonulásának emlékére 1920-ban állíttatott és 1946-ban ledöntetett, s törve, a földre hányva hevert még 1973-ban is legott az áldozatvállalást és múltunkat eltörölni vágyók szándékától.
 
Bory Jenő alkotása, ezáltal a "dicsőséges magyar katona" tisztelete, a Nemzeti Hadsereg közemberének emléke helyreállítandó, aki a Nagy Háború után még egyszer fegyvert fogott a kezébe, hogy román fegyveres ne garázdálkodjon tovább ott, ahol semmi keresni valója nincsen!

102 évvel ezelőtt, 1920. október 17-én állították és avatták fel a Bory Jenő emlékművet Székesfehérvár délnyugati határában a román megszállás alól felszabadító Nemzeti Hadsereg tiszteletére.

 

Tisztelt Városvezetés! Tisztelt Köztisztviselők! Tisztelt Sajtómunkatársak!
Tisztelt Polgárok!
 
Ezúton hívjuk meg Önöket az
Országzászló Védnöki Testület, a Fejér Szövetség
és a Hétvezér Esték rendezősége nevében
Burján Zsigmond: "Szétszakítva"
című filmjének vetítésére
Bory Jenő obeliszkjének avatása 102. évfordulóján
2022. október 18-án (kedden) 18:00 órakor
VÁLTOZÁS
a Közösség és Kulturális Központ Színház termébe
/Székesfehérvár, Fürdő sor 3./
helyett a szokásos helyszínen,
a Királykút Emlékházba
/Mikszáth Kálmán út 25./

"A világon minden nemzet alapvető erkölcsi kötelességének tekinti elődeik és hőseik tiszteletét, emlékük ápolását" - tettük közzé felhívásunkat e mondattal kezdve 3 évvel ezelőtt a Nemzeti Hadsereg bevonulásának 100. évfordulójára emlékezve. 2019. október 19-én szervezte ennek érdekében az első városi megmozdulást az Országzászló Védnöki Testület felkérésére és tette közzé felhívását a Fejér Szövetség és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azzal, hogy a Bory Jenő által készített és a bevonulást követő évben, a város és a megye közgyűlésének közös elhatározásával felállított emlékmű avatásának 100. évfordulóján helyezzék el jelképesen az emlékmű alapkövét és adják át azt Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterének, azaz az Országzászló Védnöki Testület tiszteletbeli elnökének és juttatja el a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének.

2021. október 15-én este 18:20 perckor adta át az Országzászló Védnöki Testület nevében Brájer Éva tanácsnoknak Kónyi-Kiss Botond (HVIM alelnök) Bory Jenő - a "Magyar katona halhatatlan dicsőségére" 1920-ban felállított és 1946-ban ledöntött - obeliszkjének látványtervét, melynek helyreállításáért az Országzászló Védnöki Testület felkérésére fogott össze a Fejér Szövetség, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Válasz Független Civilek Egyesület.

Székesfehérvár, 2022. október 10.

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
Országzászló Védnöki Testület
ügyvivő

A Fejér Megyei Hírlap: FEOL - Mécsesgyújtás az Országzászló téren, Székesfehérváron 

és a Fehérvár TV tudósítása az október 12.-i eseményről: https://www.fehervartv.hu/video/index/38572Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése