2010. szeptember 24., péntek

Szabad, avagy szabados mandátumról mondott-e le a két jelölt Csákváron tegnap késő este?

Már csupán ez lehet a kérdés, hiszen vannak már Fejér megyében, akik a ma már mindenki által vitatott, de mégis eltűrt, avagy el- vagy kihasznált jogról le mertek mondani végre. Az országgyűlési választások alatt erre vállalkozó 5 megyei (az országban összesen 9) akkori képviselőjelölt, s a mai országgyűlésbe bekerült egyetlen egy képviselő példáját követve szerződésben mondott le "szabad mandátumáról" Kókány Róbert, a Jobbik jelöltje és Németh Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje.

 
A tegnapi napon, szeptember 22-én, szerdán este 6 órakor kezdődött a Fejér Szövetség "Mondd, Te kit választanál?" címmel szervezett képviselőjelölti fórumsorozatának csákvári rendezvénye a Publó Vendéglő rendezvénytermében. Annak ellenére, hogy minden csákvári lakos és minden polgármester- és képviselőjelölt meghívást kapott, mindkét részről a súlyához és szerepéhez mérten méltánytalanul kevesen vettek rész a rendezvényen. No, nem egy szokásos közmeghallgatáshoz képest. Nem. Azok részvételi arányával összehasonlítva egyáltalán nem volt részvéttelenebb. Eredménytelen pedig végképpen nem.

A mintegy 50 fő jelenlétében zajló eseményeket a helyi, Csákvár TV is rögzítette és a helyi tudósító elmondása szerint másnap, tehát csütörtökön este 7 órára tűzte adásba. Az önkormányzati választásra jelöltséget szerzett polgármester - és képviselőjelölt hölgyek és urak közül Cipóth Lukács (független polgármester jelölt) és Csuta Andor (független), Kókány Róbert (Jobbik) és Németh Attila
(Fidesz) képviselőjelöltek merték vállalni egymás jelenlétében a nyílt vitát és megmérettetést a pártoktól független és az önkormányzati választásokon nem induló, azonban megyei felsőházi szövetségként a társadalmi ellenőrzés növeléséért küzdő Fejér Szövetség rendezvényén. A háromórás fórumon Csákvár közéletének szinte minden szelete előkerült és a kevés résztvevő ellenére is tartalmas véleménycsere folyt a megjelent választók és jelöltek között, melyről a fent említett TV adásból a meg nem jelent jelöltek és csákvári lakosok mégis csak értesülhetnek és meggyőződhetnek.

A fórum végül átütő sikert hozott, ugyanis a harmadik órában két képviselőjelölt a választóival a helyszínen szerződésre lépett, amelyben vállalták, hogy körzetük többségének aláírásával hitelesített visszahívási kezdeményezés esetén, a választók képviselőjének felszólító levelét követő 30 napon belül lemondanak szabad mandátumukról és időközi választáson vállalják az új megmérettetést, azaz nem ragaszkodnak egy külön költséget jelentő visszahívási népszavazás megrendezéséhez (ha egyáltalán kiírnának ilyet a jelenlegi jogi "csűröm-csavarom" eljárásokból ítélve).

Kókány Róbert és Németh Attila képviselőjelöltek a jelenlévő választók képviselőjével 3-3 példányos szerződést írtak alá, melyben a fentieken kívül arról is nyilatkoztak, hogy megválasztásuk esetén képviselői megbízatásukon túl nem vállalnak párhuzamos, teljes embert igénylő hosszútávú tisztséget, hogy Magyarország alkotmányos jogfolytonosságának helyreállítása érdekében az ebben a szellemben működő társadalmi szervezetekkel rendszeres és személyes kapcsolattartást vállalva végzik önkormányzati képviseleti munkájukat.

A fórum végén, attól függetlenül, hogy szerződésben vállaltak avagy nem vállaltak kötelezettséget, kivétel nélkül minden megjelent képviselőjelölt zárszavában elismeréssel szólt a Fejér Szövetség erőfeszítéséről, amelyet ezért a rendezvényért és a társadalmi közéleti részvétel és ellenőrzés feltételeinek megteremtésért tett és tesz.

Következő és ezen választások előtt egyben utolsó két közszolgálati fórumunk ideje és helyszíne:
2010. szeptember 24. 17 óra, Székesfehérvár, Öreghegyi Közösségi Ház nagyterme
2010. szeptember 24. 18 óra, Csór, Művelődési Ház nagyterme

A Fejér Szövetség ismételten és továbbra is felhívással fordul minden országgyűlési képviselőhöz és polgármester- vagy önkormányzati képviselőjelölthöz, hogy egyoldalú nyilatkozatban, vagy polgárjogi szerződésben minél több választókörzeti tanú jelenlétében mondjanak le szabad - avagy szabados? - mandátumukról! Ez a legkevesebb, amit ma meg kell minden közügyek és közpénzek felett rendelkezni akaró, közpénzből közszolgálatot vállaló képviselőnek! Ezt kívánja a tisztesség a tisztségben.

Továbbra is szeretettel várjuk a közéleti embereket és különösen a közszolgálatra vállalkozó jelölteket fórumainkon és rendezvényeinken.

Fejér Szövetség sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése