2011. február 25., péntek

FMH - HOZZÁSZÓLTUNK, tehát vagyunk

Az FMH csütörtöki nyomtatott hasábjain Vargha Tamással, Fejér Megye Közgyűlésének elnökével folytatott beszélgetésről „Megyei önkormányzati tervek a drog és a költségvetési hiány ellen” címmel megjelent cikkben megint szerepeltek a város „nagyprojektjei”, köztük természetesen a „Királyi Séta” projekt is.
Lásd az fmh.hu-n: 2011. február. 23. szerda | http://www.fmh.hu/cimlapon/20110223_tervek_drog_ellen


„… - Valóban, három részből álló nagy közös projektről beszélünk, a Nemzeti Emlékhelyről, a makettvárosról és a királyi játszóparkról. Kétségtelen, hogy össze vannak kapcsolva egymással, csak együtt valósulhatnak meg. Én egyelőre nem mondanám, hogy elmarad a Királyi séta. Az nem titok, hogy csúszik az egész, az eredeti határidők nem tarthatók. A megyei önkormányzat mindenesetre minden lehetséges lépést megtett azért, hogy ne legyen sikertelen az egész, ne zárják ki a pályázatot. Úgy gondolom, jelenleg a pályázat formailag megvalósítható, annak ellenére, hogy a határidők tolódnak.”

„… - Készült egy eredeti terv, Szabó Zoltáné, és volt egy tervpályázat, amelyet a két közgyűlés közösen szavazott meg, azzal, hogy együttes ülésen döntenek majd arról, mit valósítanak meg. Sem az első terv, sem a tervpályázat nem köti egyik önkormányzatot sem. Abban viszont szinte mindenki egyetért, teljes a konszenzus, hogy a Nemzeti Emlékhelyet le kell fedni, s csak azt követően mutathatók meg teljességükben a feltárt emlékek.”

Hihetelen! Engem már nagyon zavarnak ezek a minden szakralitást nélkülöző „ötletecskék”, mint makettváros, királyi játszópark, királyi séta a Nemzeti Sírkert részét képező Nemzeti Emlékhellyel „összekapcsolva”! Csak úgy kérdezem: Nem éppen ez az elKÉPZELÉSTELENség és ennek beismerésére, s így társadalmi párbeszédre KÉPTELENség következménye-e a Nemzeti Emlékhely körüli KÉPTELEN helyzet is?

Vargha Tamás idézett mondataira, s különösen az utolsóra már nem lehetett nem válaszolni! Így volt ezzel Németh László barátom is és én is.

Hozzászólások »


Németh László – építész | 2011 02 24 | 08:13 

Tisztelt Vargha Tamás Úr!

Miért kell mindenképpen lefedni a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területét? Kérdezzék meg többek között Dr. Siklósi Gyula régész véleményét is! Ő valószínűleg nincs az egyetértők között.


Fejér Szövetség | 2011 02 24 | 15:14

Tisztelt Vagha Tamás Úr!

Elhűlve olvasom szavait, miközben továbbra is képviselőink meghallgatása, véleményének, javaslatainak ismerete nélkül fognak megint és még mindig a közgyűlésben ma valamit dönteni:
"Abban viszont szinte mindenki egyetért, teljes a konszenzus, hogy a Nemzeti Emlékhelyet le kell fedni"

Ki az a mindenki? A "túró fülét" ért egyet ezzel mindenki. Ezt Önnek kellene a legjobban tudni, ... hogy mást ne mondjak - csak sikerüljön a sodromban maradni - többek között:
- nem ért egyet ezzel, már a 2006-os állásfoglalása szerint sem, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, amelynek a hozzájárulása a Nemzeti Sírkert részét képező Emlékhely területén történő változtatáshoz törvényesen szükségeltetik?!
(Fejér Szövetség honlapja januári bejegyzését tudom ajánlani)
- nem ért egyet ezzel számtalan társadalmi szervezet sem, mint a III. Béla Lovagrend, a Fehérvári Polgári Védegylet, a Magyarok Világszövetsége, a Fejér Szövetség Mozgalom, a Trianon Társaság, a Magyar Szent Korona Alapítvány, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, a Vaskapu Egyesület, a Gárdonyi Bonsai Egyesület, és még megannyi fehérvári építész és értelmes, felelősen gondolkodni képes fehérvári polgár sem.

Hogy a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területén a királyi és királynéi sírokat a koronázó templom maradványaival együtt "síkba lehessen betonozni"?! Ezt minden lehetséges eszközzel meg fogjuk akadályozni. S miközben a jog és a törvény szerinti illetékeseken, a méltóság, az őseink iránti tiszteleten kívül az erkölcs és az igazság is a lefedés ellen szól, aközben az fmh lapjain köztisztviselőktől még mindig ezt kelljen olvasni!? Talán képviselőtársaira tetszett gondolni, az volna a "mindenki"?!
Szabad nekem ez ellen a leghatározottabban tiltakozni? Betonfedél alatt kelljen királyaink és királynéink sírjainál tiszteletünket kifejezni? Gyertyát gyújtani? Csak azért, mert van egy asztal, amely körül még senki nem merte azt mondani, hogy a "túró fülét"!

Szabó Zoltán terve megbukott. A Királyi Séta terve megbukott. S minden eddigi pályázat kiírásra érkezett díjazott terv megbukott. Nem kellene végre elgondolkodni, hogy a pályázat kiírásán, az alapelveken kellene végre változtatni? Nem? Úgy látom, hogy sem a városi, sem a megyei önkormányzatnak halvány elképzelése sincs arról, hogy mit kellene tenni.

Újra és újra meg fogom kérdezni: nem kellene azokhoz a társadalmi szervezetekhez, azokhoz a magányszemélyekhez tiszteletteljes kéréssel, kérdéssel fordulni, akik ebből a kínszenvedésből, ebből az egyáltalán nem királyi, de valóban gyötrelmes sétából ingyen és bérmentve kiutat tudnak mutatni?!
Nem kellene a Fejér Szövetséget felkeresni, ha már azt állítja magáról, hogy vannak megvalósítható elképzelései?

Amennyiben nem, vagy már részben megtette volna más társadalmi képviselőkkel, akkor nem értem, hogy lehet ilyet nyilatkozni, hogy széleskörű egyetértéssel lehet a királyi és királynéi sírok felett síkbetonozni. Nem lehet. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ne lehessen újra "a múltat eltörölni", vagy betakarni, vagy betonszőnyeg alá söpörni.

A legnagyobb jószándékkal:
Dr. Boór Ferenc (öreghegyi)
Fejér Szövetség

S egy képzelt hozzászóláskén legyen egy nappal később itt:
Fejér Szövetség | 2011 02 25 | 10:00

A közgyűlésen hozott határozatról a mai számban lehet olvasni, avagy még tegnaptól, az fmh.hu-n, ITT:

„…Nem lesz könnyű év az idei, ennek ellenére minden intézmény működtetését garantálja a büdzsé, a Fő utca felújítására, a szennyvíz- és csapadékcsatorna kiépítésére is jut pénz, más nagyprojektek megvalósítását azonban át kell gondolni. …

A város polgármestere szerint, amíg nincs pénz krétára, addig kétmilliárdos megaprojektekre sincs szükség. Az elfogadott költségvetés így tehát nem végleges, év közben biztosan szükség lesz a bevételek alakulása alapján annak átdolgozására.”

Hmm! Ennyi? Igen. De azért még figyelünk, hiszen mi egyre inkább tudjuk, hogy mit kellene tenni. Nagyon is. S akkor még a krétáért sem kellene aggódni, sőt…! Egyszer csak megkérdezi valaki, hogy mit is és miért is és hogyan is! Másként, bizony, nem fog ez menni.

Ferenc (az öreghegyi)

2 megjegyzés:

  1. Néhány éve azt reméltük, hogy a büszke gőg egyszer véget ér és a fehérváriaknak (és a nem fehérváriaknak) együtt sikerül megtalálni az őseinkhez méltó megoldást.Úgy látszik, erre még várnunk kell, de reméljük már nem sokáig.

    VálaszTörlés
  2. Jó kis hozzászólás! Világos, határozott, erős!
    Remélem elolvassák az érdekeltek is!
    Éva

    VálaszTörlés