2012. május 20., vasárnap

Fuldoklanak a kolontári áldozatok - s hol vannak a máig tartó katasztrófa okozói?

Fuldoklanak Kolontáron a vörös portól
Alig látnak a portól (MTI)

Még a vörös­iszap-katasztrófa okozta sebek sem gyógyultak be, a helyiek egy-egy szeles napon valósággal fulladoznak a mérgező vörös portól.


A 2010. október 4-én történt tragédia óta ugyan a vörösiszapot már csak száraz állapotban helyezhetik el a tározókban, ám amíg azt nem fedik le, vagy legalábbis nem locsolják, minden egyes viharos napot a lakók bánnak.

– Egy-egy szeles nap után nem győzöm takarítani az ablakpárkányokat, mert mindenütt vastagon áll a vörös por. Ha kiteszem a lábam a házból, pár perc múlva úgy érzem, mintha hintőporral szórták volna be a számat – ecsetelte az embertelen körülményeket a kolontári Mondi Vilmosné Angéla, akinek élete munkáját, sokakhoz hasonlóan, másfél évvel ezelőtt sodorta el a hömpölygő vörös áradat. – Próbáltam már maszkot is hordani, de ilyen erős szélben mit sem ér, arról nem is beszélve, hogy alig lehet levegőt kapni benne.
A fojtogató por ellen a kapucni
és a maszk is alig-alig használ (MTI)

A csütörtöki, orkánerejű szél hatása még a sokat látott szakértőt is meglepte.
– Először azt hittem, hogy elromlott a mérőkészülék, és ezért mutat olyan magas értéket – kezdte Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.
– A térségben kora délután rekordmagasságú, 2000 mikrogramm/köbméter volt a szálló por koncentrációja a levegőben, holott a normálisnak mondható érték 10 mikrogramm/köbméter. Ebben a szálló porban ráadásul nagy mennyiségben található arzén, ami az egyik legismertebb rákkeltő anyag. Hosszú távon trombózishoz, daganatos és légúti megbetegedéshez vezethet.

A természet erejével nem harcolhatnak a szerencsétlenül járt helyiek, a kézenfekvő megoldást viszont még a tragédia után több mint másfél évvel sem sikerült megvalósítani.
– Naponta érkeznek hozzánk a panaszok, de mi is tehetetlenek vagyunk. Az egyedüli megoldás az lenne, ha végre speciális fóliával lefednék a tározót, vagy legalább locsolnák a port. Számtalanszor kaptunk már ígéretet a Mal Zrt.-től, hogy erre sor kerül, de ez hónapok óta csúszik – magyarázta elkeseredve Torma Jenő, Kolontár alpolgármestere. 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése