2012. május 7., hétfő

FMH a TAHSZ által megkezdett társadalmi "földvitáról"

Földvita: a kialakult helyzetért az értelmiség is felelős - vélik a gazdaszervezetek

Fejér megye, Budapest - A gazdák össze tudnak fogni, ha közös az érdekük, vissza kell csinálni az állami földek gyanús haszonbérbe adását, visszatetsző az ügy, de nem ez a magyar mezőgazdaság legnagyobb problémája! Két markáns vélemény föld ügyben.

2012. május. 07. hétfő | Szerző: Klecska Ernő, Fejér Megyei Hírlap
forrás: http://www.fmh.hu/cimlapon/20120506_foldvita


Magyarországon ma nagy a földéhség,
most lehet pozíciót javítani (Fotó: Nagy Norbert)
Szombaton Budapesten a Magyarok Házában tartotta V. Országos Értekezletét a Történelmi Alkotmányunkat Helyreállító Szövetség (TAHSZ). Az országos konferencia egyetlen napirendje a földkérdés volt. A rendezvényen, ahol a vitatott földügyek, azaz az állami földek bérbeadása körüli anomáliák is komoly szerepet kaptak, több megyei közszereplő  - Tamási Béláné, a Fejér Szövetség  Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület elnöke és Ács Sándorné, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom egyik vezetője - komoly szerepet kaptak.
Tamási Bélánéval a rendezvény előtt sikerült beszélnünk. A mezőgazdasági vállalkozásokban is érdekelt szakember, aki korábban a Magosz megyei elnöke volt, igen keserűen  nyilatkozott azokról a földügyekről, amelyek miatt januárban Ángyán József államtitkár, aki szerint nem a helyben élő gazdálkodók, hanem oligarchák kapták meg bérbe az állami földeket lemondott. - Az állami földalap alapötlete jó volt, hiszen  a szétaprózott birtokok egyesítése, a fiatal gazdák földhöz juttatása és az idősek életjáradéka   fontos ügy, de el sem tudtuk volna képzelni, hogy erre használják, amire most  - mondta.  Ángyán József helyesen látta, hogy a  mezőgazdaság és vidék fő ereje a farmer típusú, részben bio-termelést is folytató családi gazdálkodás lehet, itt lépnek be az oligarchák, akiknek ez a modell nem igazán tetszik -  tette hozzá.

Szavaiból kiderült: a most földhöz jutott új földesurak számára a nagy üzlet  a földmoratórium lejárta lesz, hiszen bérlőként elővásárlási joggal rendelkeznek majd, de az is hatalmas gazdasági előnyt jelent  generációk jólétét alapozhatja meg  hogy  a 2013-tól életbe lépő, új típusú uniós földtámogatás bázisa az  a földterület lesz, amivel az igénylő 2013-ban rendelkezik. Tamásiné, aki  mint mondta  minden lehetőséget megpróbált, s levelet írt a miniszternek,  a kormányfőnek és minden lehetséges fórumon felszólalt, többszöri, jogorvoslati terveiket  firtató kérdésünkre csak annyit mondott: remélik, hogy  a kormánypárt vezetői rájönnek, hogy nincs ez így jól, s visszacsinálják az egészet.

A mezőgazdaság kérdéseiről diskuráltak egyetemisták
és mezőföldi gazdák a hétvégén Lajoskomáromban (Fotó: a szerző)
- Állampolgárként én is visszatetszőnek tartom, hogy olyanok nyertek a föld-pályázaton, akik nem az adott területre valósiak, gyakran nem is ott élnek - mondta kérdésünkre Raskó György agrárközgazdász, egy lajoskomáromi vállalat vezetője. Az Antall-kormány földművelésügyi tárcájának közigazgatási államtitkáraként ismert, több mezőgazdasági nagyüzemben is vezető pozíciót betöltő szakember, aki a farmergazdaságok híveinek szemében  ahogy az szavaikból kiderült  az egyik fő ellenség, árnyaltan fogalmazott. - Az én elvem az, hogy minden olyan kezdeményezés, ami állami földek hosszú távú haszonbérletbe adásával az életképes birtokméret eléréséig ad támogatást vagy preferál bizonyos vállalkozói köröket  gondolok itt a családi gazdaságokra  nagyon helyes dolog.  A több száz hektár fölött már nem ilyen támogatást kell adni, ott piaci alapon kell működnie  a dolognak. Ez a 67 ezer hektárt, ami most állami földként szabad és bérbe adható volt, kizárólag arra használnám, hogy életképesség alapján adnék földeket egyéni vállalkozóknak, csak egyéni gazdáknak - mondta.

Az ominózus   67 ezer hektár a magyar mezőgazdaságilag hasznosított terület alig 1 százaléka. Óriási feneket kerítünk neki. Aki a városban él vagy nem is meri a mezőgazdaságot, azt hiszi, hogy itt valami nagy programról van szó, pedig ez valójában egy jelképes ügy. Ha ezt a 67 ezer hektárt úgy osztjuk el, hogy azon belül nagy vállalkozók kapják meg a felét, akkor máris csak 30 ezer hektár körül marad arra, hogy a kis gazdáknak menjen. Ahhoz hogy egy kis gazdaság érdemben tudjon a pozícióin javítani, 15-30 hektár mindenképp kellene neki pluszban. A maradékból már csak 2 ezer egyéni vállalkozót tud a kormány helyzetbe hozni. Ez ahhoz képest, hogy Magyarországon ma közel 650 ezer mezőgazdasági háztartás van, s 336 ezren 1 hektárnál kisebb területen gazdálkodnak, tényleg jelképes  mutatott rá a szakember, aki szerint mindeközben a magyar mezőgazdaságnak nem ez az igazi problémája, hanem a szervezetlenség és a teljesítmény-deficit. Ehhez képest harmadlagos tényező, hogy ezeket a földeket kinek adták bérbe.
--------------------------------------------- eddig az írás az FMH-n -----------------------------------

A Föld társadalmi vitáját szombaton (2012.május 5-én) a TAHSZ V. Országos Értekezlete megnyitotta. Folytatás ugyancsak szombaton (előreláthatólag 2012. június 2-án), a TAHSZ VI. Országos Értekezletén várható.

Fejér Szövetség  Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése