2012. július 6., péntek

Csíkvármegye háza - Szereda kettős címerpajzsa

Megkerült Csíkszereda vármegye házának címerpajzsa
forrás: ERDELY.MA

2012.07.05. | 14:07 Kettős címerpajzsot találtak a csíkszeredai parkban – VIDEÓ

Kettős terrakotta címerpajzsra bukkant a park felújítása során egy markológéppel dolgozó munkás tegnap délután, aki azonnal értesítette az illetékeseket. Darvas Lóránt régész valamint Kósa Béla történész ma reggel neki is fogott a századfordulós lelet kiásásának, mely az eddigi feltevések szerint valamikor a Csíkvármegye házának homlokzatát díszíthette.

A csíkszeredai park felújításának részeként, a vízhálózat kiépítése során feltételezhetően századfordulós, kettős címerpajzs maradványaira bukkant egy markológéppel dolgozó munkás.

Mint utóbb kiderült valószínűsíthető, hogy a terrakotta maradványok valamikor Csíkvármegye házának homlokzatát díszíthették, feltételezhetően két angyal tartotta a részletekben gazdag címerpajzsot.


 csikitvonline

Arra a kérdésre, hogy miért pont a központi parkban bukkantak rá a leletekre, az a valószínűsíthető válasz, hogy valamikor az 1910-es években a park helyén még mocsár volt, és a mocsár feltöltéséhez többek között a vármegyeház elbontásakor keletkezett törmeléket használták. A régészeti munkálatok tovább zajlanak, hogy a címerpajzsot tartó angyalok hiányzó darabjait is megtalálják.

Barabás Hajnal
csikitvonline.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése