2013. október 17., csütörtök

Kárpátiai-e a kelta kapcsolat?

Útra- és átKELt KÁLdi-KELta-GARman-parti portuGALl-anGOL-anGAR-
-SAXOn-SAKA-SKÓT-GAEL-GAR
kapcsolat ó-keleti vagy új-nyugati vonulat?


Térképek, melyek valót mutatván csak-csak hallgatnak arról, hogy a - nyugatról nézve - keletről útra kelt kelták ugyanarról a tőről fakadtak, mint a skótok, kik azért mégis csak tudják, hogy mit hordoz nevük, mikor hónuk alól megszólal egy hajdan még hatalmas és égi-egységes széki-szaka birodalomból származó szkíta dudaszó, -dallam.

William Butler Yeats: Nyugat magyarjai az írek - Megjelenés előtt az MTF-21

Programváltozás következtében nem csütörtökön, hanem pénteken, október 18-án, délután 5 órakor kerül sor a 21. magyarságtudományi füzet bemutatójára a Magyarok Házában. Az MTF-21 szerzői: Timaru-Kast Sándor, Vetráb József Kadocsa és Gálfi Aba, címe: A magyarság és a Nyugat - A kelta kapcsolat.

Valahol Európában él egy hatalmas és nagyszerű népnek, a történelem viharait – háborúk, kizsákmányolás, éhezés, mészárlás, népirtás, elűzés, kivándorlás – átvészelő kicsiny maradéka, amelyik saját magát a „nyugat magyarjának” nevezi. Ő lélekben magyar, és még büszke is rá. Ezt nem lehet igazán hagyományosnak, európai gyakorlatnak tekinteni. Mára e nép Európa nyugati peremére szorult.

Ez a nép a hatalmas kelta civilizáció örököse.

A keltákat ma íreknek, skótoknak, maninniaknak (Man-szigeten élők), velseknek (Wales népe), kernowiaknak (Cornwall lakói), bretonoknak és az Ibér félszigeten újra ébredő galíciaiaknak nevezzük. A legnagyobb kelta nép az ír, amely leginkább megtartotta, és –elszigeteltsége folytán is megőrizhette – kelta tudatát, múltjának fényességét és nagyszerűségét.

William Butler Yeats (1865 – 1939), ír költő, aki az ír vidéket végigjárva a még bőségesen fellelhető népmeséket, tündérmeséket összegyűjtötte, és – akárcsak nálunk Benedek Elek a székely népmeséket és ősmondákat – az utókornak megmentette, az íreket a „Nyugat magyarjainak” nevezte. (…)

Melyik nép az, amelyiknek az emlékét írek, skótok, velsek (azaz kimmerek), bretonok és galíciaiak oly büszkén őrzik, s örökségét oly tudatosan éltetik? Ezek a kelták, akik zenéjükkel, táncaikkal, népművészetükkel, mondáikkal és tündérmeséikkel elbűvölik a kerek nagyvilágot…

                                                                                                                      Timaru-Kast Sándor

MTF-21 - A kelta kapcsolat - A magyarság és a Nyugat

Pénteken, október 18-án megjelenik a 21. magyarságtudományi füzet, amely az MVSZ székházában és a terjesztőknél lesz kapható. Ára: 499 Ft. Bemutatójára aznap, 17 órakor kerül sor az MVSZ-Magyarok Házában. A sorozat bemutató-videója ide kattintva látható.

Sorozat-bemutató video: http://mvsz.hu/mtf/mtf_reklam.html
A kiadó terjesztőket keres, elsősorban a középiskolákban, főiskolákon és egyetemeken.

Terjesztési információ
A Magyarságtudományi Füzetek ára Magyarországon: 499 Ft.
A füzetek Magyarországon megvásárolhatók az újságárusoknál.
Postai úton házhoz küldve: 700 Ft.
8 füzet megrendelése esetén: 3000 Ft (azaz 375 Ft/pld.), kiegészítve a postaköltséggel.
Külföldön az ár ugyanennyi, az adott ország devizájának napi árfolyamán.

Belföldi átutalás esetén a bankszámla: 10300002-20102159-70833285

Külföldi átutalás esetén:
Magyarok Világszövetsége
1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.
bankszámlája:
IBAN HU 52 10300002-20102159-70833285
MKB Rt. – Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
1056 Budapest, Váci u. 38.
SWIFT Kód: MKKBHUHB

Megrendeléseket az mtf.szervez@gmail.com címen fogadnak.
Ha a kívánt mennyiség árát banki átutalással befizették, és pontos postai címüket feltüntették, akkor másnap postázzák a megrendelt füzeteket.
 
MVSZ Sajtószolgálat
8064/131015 és 8065/131016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése