2013. október 12., szombat

193. Hétvezér Est - Kocsis István: A Szent Korona misztériuma és tana, időszerű kérdései

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Kocsis István: A Szent Korona misztériuma és tana, időszerű kérdései

 

Kocsis István, József Attila díjas (1987) író és történész lesz a Fejér Szövetség vendége a Hétvezér Esték sorozat 193. előadásán.

 

Az erdélyi magyar irodalom és az egyetemes magyar irodalom kiválósága Szatmár megyében született. Írói pályafutását is itt kezdte, majd 1984-ben Magyarországra települt, azóta itt teljesíti ki az amúgy is gazdag munkásságát.

 

Egymás után írja múltunkat felidéző és a jelennek szóló drámáit, melyekben élővé teszi múltunkat, ismertté téve szent királyainkat és szentjeinket, példaként állítva őket hazaszeretetből, erényességből, erkölcsösségből, társadalmi felelősségből. Mind azt, amit eltagadnak, elrejtenek, eltitkolnak, ő fényre hozza műveiben és tanításai által.

 

Az utóbbi években Kocsis Istvánt elsősorban a régi magyar közjog, a történelmi alkotmány és a Szent Korona tana, misztériuma foglalkoztatja. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar nemzet az ún. rendszerváltás után sem állította vissza a jogfolytonosságot a történelmi magyar állammal. Hasonlata szerint az idegenből kölcsönzött alkotmány olyan, mint az emberi szervezet esetében az eredeti szerv önkényes és önkéntes kicserélése műszervre. 

 

Tanítása szerint a nemzetnek „ragaszkodnia kell a sajátosan magyar közjoghoz, a történelmi magyar alkotmányhoz, a Szent Korona tanához - semmi másra, mint önvédelmi ösztönére hallgatván, s kijelentvén, hogy ami történelme során a legveszélyesebb helyzetekben mindig megmentette, az nem megsemmisítendő, nem kicserélendő."

 

Az előadást mindenkinek ajánljuk. Jöjjön el a Királykútra, ne hagyja ki az alkalmat, hogy szemtől szemben találkozhasson egy sikeres drámaíróval, a mai magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójával, egy nagy gondolkodóval, akinek méltó válasza van a nemzethalál fenyegetésre is.

 

Kocsis István szeptember 21-én megkapta a Magyar Történelmi Vitézi Rend kitüntetését is, amelyet a Rend Főkapitánya, Vitéz Hunyadi László adott át életművének elismeréseként.


Az előadás ideje: 2013. október 15. (kedd) 18.00-20:00 óra
Helyszín: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.


Forrás: http://erdely.ma/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése