2015. augusztus 26., szerda

Már csak pár százezer hiányzik a bírságból, hogy Gergőnek csak a vetés legyen a kára

Egymilliót kalapoztak össze a földmutyit meghiúsító gazdának

Az írás a Népszabadság 2015. 08. 26. számában jelent meg Rab László tollából.


Böcsödi Gergelyt 1,3 millió forintra büntették
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív
A Kúriához fordul jogorvoslatért az a kajászói gazda, akit 1,3 millió forintra büntetett a bíróság az állam földjének jogszerűtlen használatáért. A Böcsödi Gergely mögött álló Fejér Szövetség képviselői gyűjtést kezdeményeztek azért, hogy a gazda ki tudja fizetni a megítélt összeget, eddig már tekintélyes összeg, 1,1 millió forint jött jött össze.

Böcsödi Gergely 2013 áprilisában úgy tiltakozott a földhaszonbérleti pályázatok igazságtalanságai ellen, hogy faluja határában egy 64 hektáros tábla egy részén illegálisan vetett napraforgót. Ezzel hívta fel az illetékesek figyelmét arra, hogy az NFA mintegy kétezer aranykoronával több földet adott bérbe a lehetséges hatezernél egy nem helybéli vállalkozónak. Az NFA több mint ötmillió forintos „károkozás” miatt perelte be a 31 éves gazdát, a bíróság végül azonban 1 millió 324 ezer forintban állapította meg a büntetést.

„Böcsödi Gergelynek nem volt joga ahhoz, hogy ily módon hívja fel a figyelmet a törvénytelenségre – fogalmazott ítéletében a Székesfehérvári Járásbíróság –, a pályáztatás körülményeinek vizsgálatában sem az első-, sem a másodfokú bíróság nem érezte magát illetékesnek.” Az 1,3 millió forintos büntetés annak az őrző-védő cégnek a költsége, amelyet az NFA fizetett ki a föld „védelméért” az engedetlenségi vetés után. Az igazságszolgáltatás fórumai szerint a gazdának a sérelme ellenére sem volt joga ahhoz, hogy bemenjen a földre.

Merthogy megvolt a lehetősége békés tüntetés szervezésére, rendelkezésére álltak más jogi eszközök is, magatartását a polgári jogi szabályok szerint kellett megítélni, s a tulajdonost, az államot kár érte. A Kajászói Gazdatanács tagjai – közéjük tartozik Böcsödi Gergely is – minderről úgy vélekednek, hogy ez csupán elméleti konstrukció, hiszen bármilyen fórumhoz fordultak panaszukkal, nem fogadták őket.

Böcsödi Gergely szerint a bíróság nem vette figyelembe azt sem, hogy voltaképp az ő akciója is hozzájárult ahhoz, hogy helyreálljon a jogállami rend. Szerinte az NFA 2013-ban azzal ismerte el a pályázat körüli jogsértést, hogy a vitatott 64 hektárra vonatkozó eredményt visszavonta, és új pályázatot írt ki. Arra persze a fiatal gazda nem jelentkezhetett, merthogy addigra már perben állt az állammal.

Kizárták, így aztán érvényes lett az a megállapítás, amelyet egy fehérvári NFA-hivatalnok mondott neki korábban: semmi köze sincs a földhöz. Az is érdekes, hogy a szabálytalanul pályázó nyertest viszont meghagyták a hatezer hektáros bérletben, és úgy ügyködhet tovább, mintha mi sem történt volna.
– A törvénytelenség megszűnt – felelte érdeklődésünkre a Kúriához forduló Böcsödi Gergely. – Közel másfél millió forintot fizethetek ezért. A kormány évekkel ezelőtt azt ígérte, földhöz juttatja a fiatal gazdákat. A föld végül másé lett, engem megbírságoltak. De nem adom fel, bízom benne, hogy végül győz az igazság.

forrás: nol.hu

SZOLIDARITÁS KAJÁSZÓ

"NFA kontra kajászói közember" per SZOLIDARITÁS SZÁMLÁRA 1.100.336 Ft érkezett mindmáig a Gergő és társai által végrehajtott őszi "Határszemle", "Szántás" és a "tavaszi Vetés" akcióknak köszönhetően felszabadított (ti. a törvénytelenség alól) területre kiírt és már elbírált NFA pályázat nyerteseinek (!) hozzájárulása nélkül (remélhetőleg: csak még!).
Gergő vetésének költsége: ~ 1.5 millió Ft
Kártérítés kamatos összeg: ~ 1.5 millió Ft

------------------------------------------------
Együtt érzők hozzájárulását várjuk
"Szolidaritás Kajászó" közleménnyel
a Fejér MAG Egyesület OTP bankszámlájára:
11736006-20401159

külföldről:

OTP BANK NYRT É-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ
HU8000 Székesfehérvár, Ősz u. 13.
IBAN HU65 11736006-20401159-00000000
SWIFT kód: OTPVHUHB
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése