2016. augusztus 21., vasárnap

„Ahogyan fent, úgy lent, s ahogyan lent, úgy fent”

Ha kedd, akkor Hétvezér Est… 

Dévai Elemér Attila: Az Asztrológia születése

Az előadás ideje: 2016. augusztus 23. kedd 19.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér 


Vendégünk, a 333. Hétvezér Est előadója Dévai Elemér Attila asztrológus tanár a Magyar Asztrológiai Szövetség tanácsadója. Előadásának címe: Az Asztrológia születése. Krisztus születése előtt, ie. 6000 -ben élt egy nép a Tigris és Eufrátesz folyóvölgyeiben, akiket genetikai és nyelvi őseinknek tekinthetünk Városaik neve, Úr Uruk, Kiss, Mari, Öskü, Eredő, Koós, Kárpátosz, Lugas, Gál, ma is ismerős hangzásúak, mi több a mai magyar ember számára is érthető jelentéssel bíró elnevezéseket hordoznak. Vajon ez csak a véletlen játéka, vagy véletlenek nincsenek és itt is igaz lehet ez a címben idézett szállóige?  A látszólag egymástól független események közötti kapcsolatot az asztrológia szinkrocintásnak nevez, mely kapcsolatot ebben a megközelítésben egy magasabb rendező elv irányít. Nevezhetjük ezt Univerzumnak, Sorsnak, Istennek, bárminek. Ezen az izgalmas szellemi kiránduláson ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket is fog feszegetni az előadó.

Mielőtt azonban az asztrológia születésével megismerkednénk, ismerjük, meg mit takar maga a fogalom, az asztrológia. A népszerű Wikipédia internetes enciklopédiában ezt írják: Az asztrológia vagy csillagjóslás (görögül αστρολογία) kifejezés a görög asztron, 'csillag' és logosz, 'szó, tudomány' szavakból ered. Az úgynevezett ezoterikus tanok egyike, és feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény (legtöbbször egy személy születése) sorsának minél pontosabb meghatározása. „Ahogyan fent, úgy lent, s ahogyan lent, úgy fent.” – szokták sok helyütt idézni a szinte szállóigévé vált mondást. De vajon tudjuk-e, kitől származik és milyen bölcsességekről ad hírt ez a velős aforizma? Ismerjük-e a teljes eredeti művet, amely évezredek távlatából maradt ránk? S legfőképpen az a kérdés, hogy meg tudjuk-e fejteni, s merjük-e alkalmazni és akarjuk-e érvényre juttatni ezt az aranyigazságot? A Tabula Smaragdina, magyarul a Smaragdtábla egyiptomi magaskultúra megalapítójának, Thotnak, a későbbi Hermész Triszmegisztosznak a munkája. Az asztrológusok több ezer éve hangoztatják, hogy a bolygók mozgása befolyásolja az emberek sorsát. Ám ezt a feltételezést semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Kezdetben az égi jelenségek tanulmányozása tehát egyszerre szolgálta az asztrológia (csillagjóslás) és az asztronómia (csillagászat) haladását, s még nem feszült kibékíthetetlen ellentét a horoszkóp-készítők, illetve a csillagtérkép-szerkesztők között. A legismertebb példa talán az ókori Egyiptomból származik, ahol a papok vallási hatalmának alapját féltve őrzött csillagászati ismereteik jelentették. 
Megfigyeléseik szerint ugyanis az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz évi első heliákus kelése (amikor a Nappal együtt jön fel a hajnali égre) néhány nappal mindig megelőzte a Nílus nyári áradását, amely termékeny iszapot terített szét a megművelt földeken. Ezért, amint észlelték a Szíriusz első heliákus kelését az évben, jelentették a fáraónak, hogy hamarosan bekövetkezik a folyó áradása. Az asztrológia és asztronómia ádáz küzdelme azonban az ókortól egészen napjainkig tart, amelyben mindkét fél állítja, hogy a másiknál jobban eligazodik a csillagok kiismerhetetlen világában. Az asztrológia központi állítása, amely szerint az emberi jellemek és sorsok összefüggésben állnak az égitestek járásával. Mi az igazság valójában? Aki eljön erre az estre a székesfehérvári Országzászló térre és meghallgatja Dévai Elemér Attila asztrológus tanárt, az bizonyára többet fog megtudni ezekről a kérdésekről. Szeretettel várunk mindenkit, akit az előadás témája érdekel.


Az egyelőre még jelképes
Országzászló Emlékmű
Az előadás ideje: 2016. augusztus 23. kedd 19.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér


Rossz idő, vagy bármely előre látható akadály esetén 
a rendezvény helye:
MissTee Teabolt, Szfvár, Ady E. u. 32. I. em. (5 percre a tértől)
Kezdete: 19.15 óra (bevárva a térről érkezőket)

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése