2017. február 5., vasárnap

Tudja-e Ön, hogy mikor „öltözik Napba” a „Boldogasszony”?

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Berényi László: Babba, Boldogasszony beavatás.

Az előadás ideje: 2017. február 07. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház,  Mikszáth Kálmán út 25.

Harmadik alkalommal lesz vendége a Hétvezér Estek rendezvény sorozatának Berényi László Géza. A 354. Hétvezér Esten, - követve korábbi előadásainak fő vezérfonalát, - műszaki- és mérnökember lévén a  funkció és forma összetartozásának gyakorlati elvét vallva, a történelmi múltba vesző hagyományok és történeti leírások, magyarázatok  közös eredetét bizonyítja hallgatóságának. Mindezeket az általa feltárt összefüggéseket geometriai, csillagászati, matematikai, történelmi és történeti sőt őstörténeti konstellációk és alapvetések segítségével világítja meg. 

Anélkül, hogy az előadás teljes tartalmát felvázolnánk, álljon itt Berényi László Géza előadásához egy kedvcsináló előszó. Ez az előszó kiválóan példázza azt, hogy milyen is az általa kidolgozott kutatási szemlélet és milyen módszereket, eszközöket használ feltevéseinek bizonyítására. Két kérdés az átlagembernek: Tudja-e Ön azt, hogy mikor „öltözik Napba” a „Boldogasszony”?

A „jól értesültek” válasza: Pünkösdkor!  (legalábbis Csíksomlyón).
A helyes válasz: A valóságban a Nap -„BoLdog-asszony”- FöLd/HoLd együttállás a nyári napforduló időpontjában következik be, ekkor az ekliptika hossztengelyén a második gyújtópontban lévő „BáLtok-asszony” az első gyújtópontban lévő Nap elé kerül. 

Egy másik kérdés: Tudja-e Ön azt, hogy a székely zászlón a Nap és a Hold mit jelképez? A „jól értesültek” válasza: Hát a Napot meg a Holdat! (a két legjobban látható égitestet)
A helyes válasz: A TeRet meg az IDŐt! A vízszintes karéjú Holdsarló (amely Holdfogyatkozáskor mutatkozik ilyennek) a „BaBBa” fogalommal azonosítható. A BaBBa (BáL BéLjének BeLsője) nem más, mint a FöLd és HoLd közös súlypontján átmenő (közös) forgástengely egykorú megnevezése. 

A „BaBBa” vektor tehát a teleholdban, de leginkább holdfogyatkozáskor érhető tetten a Hold felé tekintve. A Holdsarló felett a Föld árnyéka van jelen, így egyszerre mindkettőt megjelenítették számunkra eleink. A TéR három dimenziója a Nap világánál nyilvánul meg, míg a negyedik dimenziót, az Időt a FöLd / HoLd forgásával (BaBBa tengely) vagy keringésével (BáLtok-asszony tengely) hozhatjuk összefüggésbe /a Föld és a Hold közös súlypontját, amin a BaBBa tengely áthalad, piros kereszt jelöli a képen/.  

Ha valaki számára ez a magyarázat mégsem lenne teljesen érthető, jöjjön el bátran erre a kedd esti előadásra és az előadás meghallgatása után felteheti kérdéseit az előadónak, hogy azok megválaszolást nyerjenek!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Királykút Emlékházba.

Az előadás ideje: 2017. február 07. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház,  Mikszáth Kálmán u. 25    

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése