2023. március 5., vasárnap

Kiáltás/kiállás a Székely Szabadság Napján Fehérvár székelykapujában, majd a Hiemer-házban Székesfehérvár Városház terén

 ÖNRENDELKEZÉST SZÉKELYFÖLDNEK!

Felhívás

Ezúton hívunk  és  szólítunk  minden együttérző honfitársunkat,
hogy 2023. március 10-én, pénteken, helyi idő szerint 17 órától álljunk ki a
SZÉKELY NEMZET ÖNRENDELKEZÉSÉÉRT
Székes Fejér Város  Csíki Székelykapujánál,
Székesfehérvár-Maroshegy délnyugati határának körforgalmában,
majd emlékezzünk együtt a székely vártanúkra 18 órától a HIEMER-HÁZBAN!

Tisztelt Székely Nemzeti Tanács!
Tisztelt Városi és Megyei Közszereplők!
Tisztelt Székelyföldi és Fehérvári Honfitársaink!
Tisztelt Szerkesztőségek!
 
Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Székely Nemzeti Tanács felhívásához és megemlékezéséhez csatlakozva, székely testvéreinkkel együtt érezve, a székely nép önrendelkezéséért folytatott küzdelmeiket támogatandó Székesfehérvár Önkormányzata, a Székelybál Alapítói Kör, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a VÁLASZ Független Civilek Egyesület, a Fejér Szövetség és társult szervezetei, az Alba Regia Civitas Rend, a Fejér MAG Egyesület, a Rákóczi Szövetség  és a Trianon Társaság Fejér megyei szervezete évtizedes hagyományaihoz híven a székelyföldi megemlékezésekkel egyidőben, 2023. március 10-én, pénteken, 17 órakor Csíkszereda és Székesfehérvár testvérvárosi szerződésének szentesítéseként 11 évvel ezelőtt állított  és avatott Székes Fejér Város Csíki Székelykapujánál közös imádságra gyülekezve mécsesekkel jelölik és világítják ki Székelyföld határait, majd 18 órától együtt emlékeznek meg a székely vértanúkról a királyi város központjában, a Hiemer-házban.

Szólítunk minden együttérző fehérvári polgárt,
találkozzunk Székesfehérvár dél-nyugati határában,
a Székes Fejér Város Csíki Székelykapujában!

Tisztelettel várunk minden csatlakozót a közös imádságra és mécsesgyújtásra a székelyföldi utcaneves Maroshegy határában a Csíkszereda és Székesfehérvár testvérvárosi szerződését szentesítő székelykapunál, majd az ez alkalomra szervezett megemlékezésre a Hiemer házba, Székesfehérvár Városház terén.
 
Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
 
Hiemer-ház - a Válasz Független Civilek program előzetese:
☀️Székely szabadság napi megemlékezés és kulturális rendezvény🌙
👉🏻 Március 🔟-én, pénteken a Hiemer-házban (1️⃣8️⃣:0️⃣0️⃣) az alábbi programmal várjuk önöket:
🙋🏻 Köszöntők
💃🏼 Az Ikarus Senior Táncegyesület táncosai, Tieger Balázs és felesége Réka felcsíki táncokat adnak elő
ℹ️ Fehérvárért, Fejérért, Hazánkért — nemzetpolitikai programok Székesfehérváron 2023-ban
🎼 Clara Voce vegyeskar, gorsiumi srácok fiúkórusa, Kiss család zenekara közös műsora
🍱 Kötetlen beszélgetés, vendégkínálás
👉🏻 Találkozzunk már előtte, 1️⃣7️⃣:0️⃣0️⃣-kor a maroshegyi székelykapunál❗️
❗️Ünnepeljük együtt a székely nemzet összetartozását!
❗️Álljunk ki együtt autonómiatörekvéseik mellett!
❗️Emlékezzünk a székely vértanúkra!
ℹ️ A képek a 2020-as, lezárások előtti utolsó városi nagyrendezvényen készültek a Városházán és a Városház téren ℹ️
 

Mozgósító felhívás a Székely Szabadság Napjára

Négy hosszú év után készülünk újra a Székely Szabadság Napjának megünneplésére. A világjárvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések arra kényszerítettek, hogy olyan alternatív megemlékezéseket gondoljunk ki, ahol nem kell tömegeknek összegyűlni. Az elmúlt négy év során többször megfogalmazták közösségünk tagjai az igényt egy tömeges megmozdulásra. Eljött ennek is az ideje. A 2019 februárjában kiadott mozgósító felhívást elevenítjük fel: 

Március tizedikén, 16 órakor gyűljünk össze a marosvásárhelyi Postaréten, és onnan vonuljunk, a hagyománynak megfelelően a város főterére, a kormányhivatal elé. Legyünk erősek, bátrak és következetesek, és üzenjük meg az egész világnak: alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de rendíthetetlen kitartással igényeljük a székelyek szabadságát: Székelyföld államon belüli önrendelkezését.

Kérjük Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg ismét a Székely Szabadság Napjáról, aki pedig teheti, jöjjön Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsuk ki közösségünk autonómiaigényét. Kérjük a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Szervezőkként gondoskodunk arról, hogy autóbuszok induljanak minden olyan helyszínről, ahol erre igény van.

Kérjük a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy 2019. március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal. Fontos, hogy minél többen legyünk, hogy megértessük mindenkivel: sem fenyegetés, sem a jogsértő intézkedések változatlan fenntartása nem félemlít meg bennünket, a mi küzdelmünknek változatlanul a székely szabadság a tétje.

Egy olyan évben készülünk a Székely Szabadság Napjának megünneplésére, amikor mindannyian ismerjük a 2022-es népszámlálás előzetes eredményeit, és tisztában vagyunk az erdélyi magyar nemzeti közösség drámai népességcsökkenésével. Az elmúlt években szembenéztünk azzal, hogy Romániában a kisebbségi jogvédelem eszközei rosszul vagy egyáltalán nem működnek. A példa a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium kálváriája, amelyre 2019-ben még úgy tekintett a magyar közvélemény, mint egy sikeresen lezárt ügyre. Sem a marosvásárhelyi orvosi egyetem, a magyar orvosképzés nem tekinthető megoldottnak, de a szabad anyanyelvhasználat sem. A székely szabadság napjának szervezésekor a közösséget kell megkérdeznünk, elfogadják-e ezt a helyzetet? Hogyha nem, akkor tiltakozzunk, mutassunk fel erőt és több ezer tiltakozó nevében fogalmazzunk meg egy beadványt Románia kormányához!

Beadványban kérjük a kormányt, éljen a hatalom eszközével, amelynek révén az ország népességcsökkenését megállítja. Hozzon intézkedéseket, hogy a Romániából kitelepedett állampolgárok hazatérjenek. Amennyiben képtelen erre, akkor a székely közösség saját területén, Székelyföldön meg tudja ezt tenni a területi autonómia hatalmi eszközével. De túl az általános romláson, a rossz kormányzás következményein, csak Székelyföld belső önrendelkezése biztosíthatja a területén élő állampolgárok teljes és tényleges egyenlőségét.

A Székely Nemzeti Tanács nevében annak a bizalomnak az alapja, amelyet a székelyektől és a velük szolidaritást vállaló magyar közösségektől kérünk, a testület húszéves története. Olyan társadalmi és politikai eszközök vannak most is a kezünkben, amelyekkel még hatalom nélkül is elő tudjuk mozdítani Székelyföld ügyét. A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés egy olyan kihívás az Európai Bizottság számára, amelyre pozitív választ kell adnia.

A székelyföldi személyi kártyával pedig a székelyek önszerveződését indítjuk el közösségi akarattal.

Gyülekezzünk tehát Marosvásárhelyen, a Postaréten, 2023. március 10-én, nyomatékot adva a székelység szabadságigényének. Csak a szabadság körülményei között, saját képességeinkkel, saját döntéseink alapján tudunk véget vetni a gazdasági hanyatlásnak és a székelység hátrányos megkülönböztetésének.  

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2023. január 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése