2011. április 2., szombat

FMH - "A Vidék élni akar" volt a cím és mi megint "civilek" voltunk

Piacot vettek a multik, lemondtunk a cukor kvóta zöméről

Helyben kell feldolgozni

Székesfehérvár - A helyi élelmiszertermelést kell helyreállítani - hangzott el a vidék jövőjéről szóló fehérvári fórumon. Szóbakerült a készülő agrárkamarai törvény is.

2011. március. 30. szerda | Szerző: Tribolt Lajos

Civil szervezetek rendeztek fórumot a megyeszékhelyen a vidék jövőjéről. A vendég Ángyán József  vidékfejlesztési államtitkár volt. Ő előbb a helyzetet vázolta, amit megörököltek. Az államadósság 2002-től több mint a két és félszeresére nőtt. A mezőgazdaság elveszítette a feldolgozó kapacitást és a kereskedelmet, vagyis a piacát. Példaként említette a cukorgyárakat. Mind a tizenkettőt eladták, ám a multik csak piacot vettek, mert hét gyárat leépítettek. A Gyurcsány-időszakban a 400 ezer tonnás cukorkvóta háromnegyedét felajánlották, így csak százezer tonna maradt, s az öt gyárból egy.

A résztvevők a kamarai törvényről, az élelmiszervizsgálatról is kérdezték Ángyán Józsefet (Fotó: Gregority Antal)

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a város és a vidéke közös sorson osztozik. Kiszámolták, hogy ma a sárgarépa 1847 kilométert utazik a felhasználóig, míg öt kilomérre megromlik a termény. Éppen ezért a helyi élelmiszertermelést kell helyreállítani. Kis egységekből épülő rendszert kell létrehozni. Lesz alap a mikrovállalkozások támogatására.
Elmondta, hogy az egyik hungarikumot előállító cégnél kiderült, hogy a magyar terméket 52 százalékban külföldi húsból készíti. Most készül a Magyar Termék rendelet, amely próbál rendet tenni ezen a területen. Idézte a miniszterelnököt, miszerint magyar termék az, ami magyar alapanyagból, Magyarországon készül.
A Földalapnak augusztus végéig kell rendeznie a viszonyokat és utána megpróbálnak majd fiatalokat földhöz juttatni tartós bérlet révén.
A készülő kamarai törvényről elmondta, hogy tag lesz minden társas és egyéni agrárvállalkozó, de a többi termelő is regisztráltathatja magát. Listás választásra civil szervezetek állíthatnak majd jelölteket.
A rendezvény szervezői sajtótájékoztatójukon mondták el szervezeteik célját. Tamási Béláné, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesülettől sorolta a gazdák bajait. Szerinte újra állami közraktárak kellenének, ez szabályozási lehetőséget adna. Szeretnék ismerni a készülő kamarai törvényt, mert a mai liberális kamarai vezetőkben nem bíznak. A Fejér Szövetség nevében Sajó Mária arról beszélt, hogy a történelmi alkotmányt kell helyreállítani, a föld legyen a Szent Koronáé.

Címkék: Föld, gazdálkodás, vidék, magyar termék, cukorgyár, agrárkamarai törvény
forrás: http://fmh.hu/cimlapon/20110330_videk_jovoje_forum 

(Saját felvétel megtekinthető itt: http://vimeo.com/21703891 )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése