2011. április 11., hétfő

FMH - Rozgics Mária volt az új helyszínre költözött Hétvezér Esték első vendége

Térjünk vissza a régi öregek tudásához!

Modern mérgek helyett természetes módszerek

Székesfehérvár - Rozgics Mária nemrégiben a Fejér Szövetsége vendégeként beszélt az egészségmegtartó népi gyógymódokról. Az újságíró, természetgyógyász a Debrecen melletti pici faluban, Monostorpályiban nevelkedett.

2011. április. 10. vasárnap | Szerző: Kővári Gabriella

- Orvos a szülőfalumba havonta egyszer jött, mégis egészségesek voltunk,  anyánk, nagyanyánk megtanított bennünket rá, hogy mi minden gyógyítja bajainkat, mi kell a léleknek, mi szükséges a napi élethez - vezette be jótanácsokkal teli előadását Rozgics Mária, aki azt vallja, hogy könnyen kigyógyulhatunk életkeserítő nyavajáinkból, ha tudjuk mi mindent kínál a természet patikája.
A lelki terhek megtörik a szervezetet, elűzik a nyugodt álmot. Ám egy bögrényi langyos házi tej pici mézzel még a legerősebb altatóval is felveszi a versenyt. Kortyolgathatunk ellazító hatású citromfűteát is álmatlanság ellen.
Rozgics Mária azt javasolja, hagyatkozzunk eleink ismereteire, és egészségesek maradhatunk Fotó: Bakonyi Melinda

Ha már jól alszunk, felejtsük el a csörgőórát! Az egetverő zaj megterheli a vegetatív idegrendszert,  feszülten indul a nap. Ébredés után indítsuk be a fej vérellátását: nyújtózkodjunk, végezzünk fejkörzéseket,  következzék egy pár perces szemtorna.
Torna után jöhet a reggeli. Ha már korán teleesszük magunkat, nem bírunk figyelni a munkánkra, a tanórákon, és  ihatunk kávét literszám.  Bárki bármit mond, az estebéd a nap legfontosabb étkezése. Ha este eszünk, a máj, a vese, a belső szerveink feldolgoznak mindent, amíg alszunk.
-  Fontos kérdés a hús. Tudjuk, háromszor  hosszabb idő alatt dolgozza fel  a szervezetünk, mint az állatoké. Biztos emlékszünk rá, hogy a fogyasztói szemlélet beállta előtt hetente egyszer ettek húst, általában vasárnap. Minden napnak megvolt a maga jellegzetessége. Pénteken  bableves volt, meg mákostészta. A  babban és a mákban a réztől kezdve a mangánon át a szelénig olyan nyomelemek vannak, amelyek az agyműködést elősegítik.
Nagy gond manapság, hogy rengeteg  kozmetikumot használunk, amelyek káros anyagai a bőrön keresztül jutnak  az idegrendszerbe. Jó alternatíva a mosószappan. Ha ezzel mosunk hajat, és ecetes vízzel öblítjükle, soha nem  korpásodik a fejbőr. Ha ezzel mosakszunk, soha nem kell krémezni magunkat. A zselét pedig a régen is bevált sörrel és citromlével válthatjuk ki.
A természet a legjobb gyógyszertár, állítja Rozgics Mária.  Tizennégyezer gyógynövényünk közül  párat emelt ki. A citromfű idegnyugtató és lazító hatású, a veronikafű az agyműködést, a gondolkodást segíti, az orbáncfű vírusok és gyulladások ellen hat. A kakukkfű tea a gyulladt torok kezelésére kiváló. A vírusölő mezei zsúrló influenzára remek. Kamillával viszont csak borogassunk, gargalizáljunk, de ne igyuk meg, mert szárítja a nyálkahártyát.  Ha látásproblémánk van, a szemvidítófű segít rajtunk.
A tavaszi fáradtság oka nemcsak a vitaminhiány, hanem a jódhiány is.  Ötven éves kor fölött kötelező mindenkinek kalcium-esszenciát fogyasztani. Három-négy nyers tojás héját jól megmossuk, kiszedjük belülről a hártyáját, dunsztos üvegbe tesszük, két deci almaecetet ráöntünk. Három nap alatt teljesen természetes, tiszta kalciumot kapunk. A héjakat kidobjuk, és az ecetből minden reggel egy-egy kanálnyit lenyelünk. Szabályozza  a vérzsírt, és alkalmas az érelmeszesedés gyógyítására. Nőknél nem lenne népbetegség a csontritkulás, ha ezt a kúrát negyedévente elvégeznék. Gyerekeknek kiskanál mézzel elkeverve, vízbe téve adható.
Rengeteg egyszerű gyógymód létezik. Tegyünk meg mindent a komoly bajok megelőzése érdekében! - javasolja Rozgics Mária.
 
Címkék: gyógyszer, természetgyógyászat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése