2011. április 30., szombat

Fejér Megyei Hírlap - Miért is lehet a külföldi is polgármester?

Az alaptörvény "civil" bírálata

Székesfehérvár - A nyilvánosság előtt adott hangot véleményének egy sor civil szervezet. Olyan passzusokra hívták fel a figyelmet, amelyek csorbítják a magyar érdekek érvényesítését.

2011. április. 29. péntek | Szerző: Tihanyi Tamás | .../fooldal-legfrissebb/...alaptorveny_biralata



A Fejér Szövetséget alkotó hat civil szervezet, valamint  a Fehérvári Polgári Védegylet képviselői az április 18-án megszavazott alaptörvényről mondták el  erősen bíráló hangvételű  véleményüket egy pénteki sajtótájékoztatón.

Összességében nyilvánosan meg nem vitatottnak, hibásnak, sértőnek, törvényességi szempontból elégtelen osztályzatúnak, még önmagának is ellentmondó rendelkezéseket tartalmazónak és mindezek miatt  elfogadhatatlannak  nevezték az alaptörvényt, de hozzátették, hogy  nem azonosítják magukat azokkal, akik a dokumentumot pusztán politikai okokból támadják.  A sajtótájékoztatón több más mellett megállapították:  az alaptörvény egyik  legnagyobb hibája, hogy bár a Nemzeti hitvallások című bevezetőben kijelenti,  nem ismeri el az 1949. évi kommunista alkotmányt  - mert az egy zsarnoki uralom alapja volt, s kinyilvánítja annak érvénytelenségét  -, ez mégsem történt meg, mert hiányzik a záró rendelkezések közül, ahol már az szerepel: Ezt az Alaptörvényt az Országgyűlés az 1949. évi XX. törvény (...) alapján fogadja el.

Bírálták azt a passzust is, amely szerint  az unió minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárának joga, hogy helyi képviselőnek, polgármesternek válasszák, s a menekültként, bevándoroltként,  letelepedettként elismert minden nagykorú személy szavazhat önkormányzati választáskor.      

Címkék: alaptörvény, civil bírálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése