2011. április 10., vasárnap

Nem érthető?! Nem GAGYI és nem KAMU ! Hanem velencei és kapu. Értve van?!

Velencei-tó kapuja - Az önkormányzatnál tiltakoztak

Velence - Újabb viharok a Velencei-tó kapuja beruházás ellenzői és a városvezetés között.

2011. április. 04. hétfő | Szerző: Tribolt Lajos



Demonstrációt tartottak hétfőn Velencén az önkormányzat ülése alatt azok a civil szervezetek, városlakók, amelyek szabálytalannak tartják a vízparton épült beton napozóteraszt. A Sz-Épülő Velencét egyesület azt követeli, hogy bontsák el teljesen a vasbeton szerkezetet, és az illetékes hatóságoktól az ennek megfelelő eljárást kérik.

Az építmény a Velencei-tó kapuja beruházás része, amelytől a város vezetése a turistaforgalom növekedését várja.
A polgármester asszony, Oláhné Surányi Ágnes úgy nyilatkozott, a projektnek minden engedélye megvan, az egyes elemekhez nem kell külön engedély. A beton szélfogó falak viszont nem sikerültek szépre, így hatósági egyeztetéssel azokat elbontják, helyükre kandeláberek kerülnek. A betonaljzatra egyébként fa burkolat kerül majd.  A szélfogók bontása nincs összefüggésben a civilek követelésével, a teljes bontás pedig szóba sem került.
21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet:

"II. 2. § (13) b) A parti sáv szélessége: az a) pontban nem említett egyéb kizárólagos állami tulajdonú vízfolyások (folyók, patakok, csatornák), tavak, tározók és holtágak mentén a partvonaltól számított 6 méterig.

II. 3. § (3) "A parti sávban épületet, építményt csak kivételesen - ha azt a természet védelméről szóló törvény, különösen a természeti területekre, illetve a védett természeti területekre vonatkozó rendelkezései lehetővé teszik, továbbá az Országos Településrendezési és Építésügyi Követelményekről szóló külön jogszabály szerint meghatározott körben - lehet elhelyezni."

Ezt a bizonyos külön jogszabályt kellene felmutatni, nem a vízügyeseknek, hanem minimum az építésügyi hatóság valamelyik politikailag képzetlen emberének. Amíg ez nincs meg, az állampolgár felelőssége tudatában mondhatja és hirdetheti: ótvaros, büdös korrupció ez, semmi más.


Závodi Klára  |

A parti sávot védő törvény szerint meghatározott engedélyeket egy laza kézmozdulattal tette a polgármester feleslegessé, mivel nem rendelkeznek ezekkel. Több médiumnak is azt ígérte, hétfőn bemutatja az érvényes engedélyeket (pl. az RTL Klub stábjának), erre hétfőn kijelenti, nem is kell rá semmiféle engedély. A törvény ezek szerint csak rá nem vonatkozik.
A projekt látványtervéből kinagyított teraszok képére azt mondta a testületi ülésen, hogy manipulált képek. Talán nem is látta őket soha. A tervek és a megvalósított teraszok még csak nem is hasonlítanak, a felépítményükről nem is beszélve. Azt pedig elfelejtette megemlíteni városunk vezetője, hogy nem az esztétikai elégedetlenségük miatt kell visszabontatni a betonfalat, hanem azért, mert a vízügyi igazgatóság erre felszólította őket. Azaz magyarázza a bizonyítványt.
Ennyit a hitelességről. Viszont a helyzet a következő: ebben az évben közel 100 milliós részlettel indul a projekt önrészéhez felvett hitel törlesztése, és még nincs rá bevételi fedezet (ahogy az építkezés, meg a leendő bérlők ,,tolongása" mutatja, nem is lesz), a városnak kell ezt kigazdálkodni (vagy újabb hitelből fizetni). Ki kell fizetniük az 54 milliós szabálytalanság miatt elvesztett pénzt is, na meg a beton visszabontása, és a munkaterületen nem üzemelő büfék tulajdonosainak kárpótlása is bekerül néhány millióba.
Minden jel szerint Velence az ország leggazdagabb települése, mert ennyi fizetnivaló ellenére a polgármester felmarkolja ,,jól megérdemelt" negyedéves jutalmát, amit hűbéresei megszavaztak neki. Tehát nincs miért aggódnunk, van itt pénz bőven.
A testület mindenesetre megszavazott egy olyan SZMSZ módosítást, amiben a polgármester teljhatalma tovább bővül, a lakosság jogai pedig egyre szűkülnek. Vajon mikor érjük meg, hogy egyszerűen csak megkoronáztatja magát, a másképp gondolkodókat meg kitiltja a városból?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése