2010. október 4., hétfő

AHOGY RIKÍTÓ KOCKÁT ÉS "KAMIONMOSÓT" SE, ... ... ÉPPEN ÚGY EZT SE!!!

Ezt sem szabad tenni egy "Nemzeti Emlékhelyen",- amely a "Nemzeti Sírkert" része,
- ahol királyok és királynék voltak megkoronázva és eltemetve,
- ahova zarándokok jártak több száz éven keresztül,
- amely a Magyar Királyság szakrális központja volt nem kevés időre!

Állásfoglalás a Nemzeti Sírkert és Emlékhely megóvásáért

A Fejér Szövetségbe tömörült 8 országos és megyei szervezet (a Fehérvári Polgári Védegylet, a Fejér MAG Egyesület és Fejér Szövetség Mozgalom, a Gárdonyi Bonsai Klub, a Magyar Szent Korona Alapítvány, a Magyarok Világszövetsége, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, a Trianon Társaság és a Vaskapu Egyesület) felhívással fordul az újonnan választott és megalakuló Fejér Megyei Közgyűléshez, Székesfehérvár Önkormányzatához, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságához és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz a székesfehérvári "Nemzeti Sírkert és Emlékhely" megóvása ügyében.

Az egyetértő fehérvári polgárok - kézművesek, tanárok, mérnökök, vállalkozók, ... - aláírásával megerősített állásfoglalás 5 pontban foglalja össze azokat a követelményeket, amelyeknek a székesfehérvári "Nemzeti Sírkert és Emlékhely" méltó kialakításáért felelős intézményeknek és személyeknek minden vonatkozó döntés előtt - véleményük szerint - elkerülhetetlenül figyelembe kell venniük:

1. Régészeti feltárás haladéktalan folytatása a szakmailag indokolt befejezettség elérése érdekében

2. Királyi és királynéi maradványok lehetséges és mielőbbi azonosítása, és csakis ezután:

3. Méltó sírhelyek tervezése, kivitelezése és felszentelése

4. Koronázó templomunk maradványainak és környezetének a hely történelmi szerepéhez (azaz az ezeréves magyar államiság szakrális központjához) méltó bemutatása és olyan „Nemzeti Emlékhely” kialakítása, amely a műemlékileg és a közvélemény által is elfogadott 1938-as állapotok visszaállítása mellett megfelel a korszerű romvédelem, a városkép, a városi élet és az idegenforgalom szempontjainak is

5. "Magyarság-központ" létrehozása nemzeti múltunk fennmaradt jelképeinek, ereklyéinek és/vagy azok hiteles másolatainak helyszíni bemutatásával.

A helyhatósági választások idejére több bevont szakértővel újrafogalmazott és kiegészített állásfoglalás 2010. október 4-től a Fejér Szövetség honlapján, a http://fejerek.blogspot.com címen is megtekinthető, ahonnan az egyetértő állampolgárok számára aláírásgyűjtő ívek ugyancsak letölthetők.

Állásfoglalás
Aláírásgyűjtő ív

Székesfehérvár, 2010. október 3.
A Fejér Szövetség sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése