2010. október 13., szerda

Felvonulás a nemzetért Karinthiában magyar részvétellel

90 éve megadatott az önrendelkezés joga a karinthiai németeknek, akik népszavazáson döntöttek arról, hogy továbbra is Ausztriában kívánnak élni. Az évfordulón nagyszabású felvonulást tartottak Klagenfurtban a szövetségi tagköztársaság fővárosában, amelyre meghívták a Magyarok Világszövetségét is.
 
Október 10-én mintegy húszezer, népviseletbe öltözött német ünnepelt Klagenfurtban. A négyórás felvonuláson megjelentek a szövetségi állam és a tagköztársaság legfőbb közjogi méltóságai. A menetben – élükön a Magyarok Világszövetségének elnökével – egy tucatnyi magyar is részt vett, akiket mindvégig óriási lelkesedéssel köszöntöttek a Klagenfurtba sereglett nézők ezrei. Klagenfurtban ezen a napon jó volt magyarnak lenni.
1918 őszén délszláv csapatok szállták meg Karinthiát, azzal a kinyilatkoztatott szándékkal, hogy a Szerb-Horvát-Szlovén királysághoz csatolják. A karinthiai őshonos németek felvették a harcot, és fegyveres összecsapások árán kiszorították hazájukból az ellenséget.
Ezek után az antant népszavazást rendelt el, amelyen a megkérdezettek 60%-a arra szavazott, hogy a kérdéses terület továbbra is Ausztria része maradhasson.
A Magyarok Világszövetsége azért fogadta el a meghívást, mert ezzel is alá kívánja húzni azt, hogy magyar népnek is kijár az önrendelkezési jog, és jóvátehetetlen bűnt követtek el a kor magyar politikusai – élükön a hazaáruló Károlyi Mihállyal –, akik 1918 őszén letétették 800.000 magyar honvéddel a fegyvert, szélnek eresztették a harcedzett magyar seregeket, és egyetlen fegyverdörrenés nélkül adták fel az ezeréves hazát– nyilatkozta sajtószolgálatunknak Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke. Klagenfurtban jelen volt az MVSZ tiszteletbeli elnöke, Rácz Sándor, valamint az Elnökség tagja, Oláh István is.
 
Székesfehérvárról, a Fejér Szövetség képviseletében tízfős küldöttség vett részt, élén Dr. Boór Ferenc egyetemi tanárral.
MVSZ Sajtószolgálat 
7048/101012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése