2010. október 29., péntek

"Magyarok a zene világában, a világzenében” címmel elhallgatott magyar zenéről szól a Hétvezér Esték novemberi első előadása.

A Fejér Szövetség kedd estenkénti előadóestjeinek következő vendége egy gordonkaművész és felesége lesz, kinek kétnyelvű tankönyvsorozatát Kanadától Japánig, Finnországtól Németországig, mindenütt előszeretettel forgatják, s amely a csellózás alapjaitól a legmagasabb játéktechnikai ismeretekig vezeti végig a tanulókat és a tanárokat.
Gárdián Gábor hitvallása pedagógusként is, művészként is egy és ugyanaz: a magyar értékek és hagyományok megőrzése és kiteljesítése a kultúra minden területén, amint azt Kodály Zoltán is mondta volt: "nem a kultúrát kell leszállítani a nép alacsonyabb rétegeihez, hanem a népet kell fölemelni a magasabb kultúrához."
A szegedi zenetanár előadásának címe is már csemegét ígér azok számára is, akik kevésbé jártasak a világzenében, avagy a zene világában. Az előadás külföldi zeneszerzők magyarsággal kapcsolatos műveinek rövid összefoglalója is egyben, mely az előadó "Lássuk a zenét" című, Szegeden már évek óta tartó zenehallgató-sorozatának legújabb része is egyben.
„Halljuk, lássuk a zenét! Ismerjük meg a magyarságunkat a zene viágában, a világzenében!”
Előbb a "nem magyar" szerzők magyarsággal kapcsolatos művei, majd az "ismeretlen", magyarán: letagadott, félremagyarázott magyar zeneszerzők kerülnek terítékre, persze egészen más nézőpontból (avagy hallószögből?) hallhatunk, sőt, pillanthatnak bele a résztvevők "jól ismert" művekbe is.
Az elhangzó élő és rögzített zenei hanganyagot időnként egy-egy odavágó irodalmi idézet vezeti át a következő zenei "képbe". Gárdián Gábor és felesége, Nikolett által biztosan különleges és ritka csengésű Hétvezér Estnek nézünk elébe, hogy ne csak halljuk, de lássuk is ... ha nem is a medvét, de ... a zenét végre!
Az előadás helye: Székesfehérvár, Huba u. 7. (Hétvezér Sörkert)
Időpontja: 2010. november 02. 19:00-21:00

1 megjegyzés:

  1. Gyakorlatilag betiltott zene.Vajon miért??? (3 tétel zongorán)
    https://www.box.com/s/h3rfllatm1c04xoid01o
    https://www.box.com/s/2bobti1ddxay5ftlbqxi
    https://www.box.com/s/ma8qs98hb6bvsvl538ha

    VálaszTörlés