2013. június 20., csütörtök

Az ész nem megállt, hanem elment, rendesen Fehérvárott

Színházat rendezne a városvezetés a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területén Fehérvárott 
Tisztelt Honfitársunk! 

Vitatkozhatsz azon, hogy Székes- avagy Budafehérvárott temették-e el valóban királyainkat, azonban abban biztos lehetsz, hogy mindaddig máshol királyaink képletes vagy valós sírjainál tiszteleted nem teheted, mint Fehérvárott, a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területén, a hajdani Romkertben.

Persze, lehetne itt Szikora János és társulata, no meg az őt felkérő városvezetés akár tiszteletlen is, ha engednénk nekik, ha engednénk bárkinek is! Márpedig ezt Fehérvár lakossága nem fogja eltűrni. Aki koronázást akar színjátszani, annak odakünn tágasabb. Mi a Romkertnél és Fehérvárott maradunk!

Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérváron

Szent István király életének eseményei és a középkor hangulata elevenedik meg a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékokon augusztus 17. és 19. között. A rendezvény fénypontja maga a koronázási szertartási játék, amelyet autentikus helyszínen, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén épített szabadtéri színpadon tartanak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
A misztériumjáték ott kezdődik, hogy Istvánnak a fejére teszik a koronát - mondta Szikora János, az oratorikus játék rendezője, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója az eseményről tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. A látványos és nagyszabású misztériumjátékban több mint száz szereplő vesz részt, a darab főszerepeit Gáspár Sándor, Trokán Péter és Lábodi Ádám alakítják, István király szerepében Varju Kálmánt láthatja a közönség. A fesztivált hagyományteremtő szándékkal rendezik meg, hogy évről évre megjeleníthessék ezt a szakrális rítust, egy-egy magyar király megkoronázását Istvántól kezdve 1527-ig bezárólag - fogalmazott Szikora János, hozzátéve: a középkor beköltözik a város falai közé, hogy az uralkodót körülvevő világot is megjelenítse. A háromnapos fesztivál fő eseményei közé tartozik a történelmi óriásbábok felvonulása: Szent István, Szent Imre, Gizella, Géza, Sarolt és Asztrik püspök négy és fél méter magas bábjait Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész tervezi, a kivitelezési munkálatokban székesfehérvári iskolák diákjai is részt vesznek. A menetben a bábok mellett dobosokat, valamint történelmi zászlókkal vonuló Árpád-kori hagyományőrző lovasokat és gyalogos századokat is láthatnak az érdeklődők. A Fő utca házainak falain a Képes Krónika, az Anjou Krónika és a Vásáry Kódex festett képeinek segítségével mozgó "történelmi képregényként" elevenednek meg Szent István életének eseményei, emellett középkori kézműves és vásári forgatag, régizenei koncertek, népi játékok és kézműves foglalkozások is szórakoztatják az érdeklődőke

Levél Német Lászlótól, a Fejér megyei Építészkamara elnökétől

Tisztelt Címzettek!

A mai napon részt vettem egy egyeztetésen, mely a Nemzeti Sírkert és Emlékhely területére tervezett augusztusi „színjáték”-hoz tervezett színpadról és nézőtérről szólt. Én kértem, hogy a terület rendelkezési jogával bíró – most már a „Nemzeti Örökség Intézete” – hivatallal is egyeztessenek. Természetesen felháborodásomnak is hangot adtam, miszerint hogy képzelik, hogy pl. III.Béla és hitvese sírhelye felett nézőtér lesz ? Szikora János színházigazgató le is tette névjegyét, őt nem érdeklik a királyi halottak, csak a koronázás. (?) Nem változik itt semmi, „színjáték” ami itt megy ! Felháborító!

1.      Töpler Laci tollából: (19 órája) https://www.facebook.com/ordoequester.belaetercii
2.     

Üdvözlettel:
Németh László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése