2013. június 24., hétfő

Balczó András, többszörös olimpiai bajnok öttusázó a következő Hétvezér Est vendége

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Balczó András: Sport, politika, hit

Balczó András, többszörös olimpiai bajnok, az öttusa sport történetének legnagyobb alakja, lesz a Fejér Szövetség 176. előadásának a vendége.

A sportoló életéről 1976-ban film is készült Küldetés címmel, amely nagy sikerrel ment a mozikban. Ebből a filmből megismerhettük azt a nagyszerű embert, akinek tehetsége hihetetlen akaraterővel, hittel, kitartással párosult, és aki az aczéli kommunista rendszerben is ki merte mondani az igazságot. Az utóbbi miatt, - a rendkívüli sport eredményei és tucat olimpiai  győzelme ellenére -,  sokáig mellőzték és a neki kijáró megbecsülés helyett csak belovagoló szerephez jutott. Végül, 1996-ban neki ítélték Magyar Örökség díjat, 2004-ben pedig a nemzet Sportolójának választották.

A kiemelkedő sportoló magánéletében és hitében is példamutató.  Feleségével, Császár Mónikával, a müncheni olimpián bronzérmes tornásszal 12 gyermeküket nevelik szeretetben és békességben Budakeszi házukban, amit a sportoló maga épített. A  Küldetés című filmje óta több mint 2500 alkalommal találkozott emberekkel, tartott előadásokat, élménybeszámolókat pályafutásáról.

„…ha valaki azt képzeli, hogy Isten nélkül is meg tudja oldani az életét, hogy a céljai elérése majd boldogítja, nagyot téved. A boldogság nem függ a sikerességtől. A nem nyerés félelme állandóan gátolja az örömérzetet. De amikor már nem akar mindenáron nyerni, abban a pillanatban szabaddá válik.…”

Balczó András kora és elfoglaltsága ellenére örömmel vállalta, hogy a fehérváriakkal is találkozzon, mi pedig szeretettel ajánljuk mindenkinek. Életpályája követendő példa, amely biztos utat nyit a túléléshez, boldogsághoz a mai, liberális értékek zűrzavarában.

Az előadás helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje: 2013. június 25. (kedd) 19.00-21:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése