2014. június 6., péntek

Dr. Aradi Éva újra a Hétvezér Estén, a szkítákról tart előadást!

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Dr. Aradi Éva:  A szkíták eredete

Szeretettett várunk minden érdeklődőt 2014. június 10-én 18 órai kezdettel a Miss Tee Teaboltban (Ady Endre u. 32. I. em.)
A neves magyarság kutató egy éven belül másodszor szerepel sikerrel a Hétvezér Est műsorán. Ezúttal a magyarok őseiről, a szkítákról tart előadást. Korábbi előadásáról itt olvashatunk:


Kik is voltak a szkíták?

         Hérodotosz, a „történelem atyja” ír először a róluk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szkíták csak Kr.e. 800-tól léteztek, hiszen mikor hallunk róluk, már fejlett, csak rájuk jellemző kézművességgel, harcászattal, hadi eszközökkel rendelkeztek. Csak nem írtak róluk. Valóban már legalább a Kr.e. 12-ik században, vagy még régebben uralták az ázsiai szteppét, de hatalmuk később elérte Európát is, egészen a Duna vonaláig találunk szkíta emlékeket (Tápiószentmárton, Zöldhalompuszta). Europid nép volt, ezt a mai ujgur területen talált, jól megőrződött múmiák bizonyítják. Eredetük a legtöbb kutató szerint a mai Közép Ázsia déli részére és az egykori Mezopotámia területére tehető. Törzsszövetség volt, sok néppel, ezekből lettek azután a szkíta utódnépek, mint például a szarmaták, jászok, alánok, hunok és végül a magyarok. Nyelvük nagy részben iráni volt, de nem minden törzsnek, népnek. Plinius szerint is egyes népeik török nyelvet beszéltek. Vallásuk természetvallás volt, a Nap isten és a Föld- anya (istennő) tisztelete, de tudták, hogy egy Teremtő van, s a Nap, a Hold és a Föld ennek az egy istennek a teremtményei. A Napnak és a Földnek számos szimbóluma volt jellegzetes művészetükben.

          A halottaikat általában lovaikkal, valamint sok melléklettel kurgánokban temették. Az orosz régészek sorra tárják fel a gazdag leleteket tartalmazó kurgánokat. A legjellegzetesebb a Kazahsztánban talált ufai Aranyember és a paziryki lovast ábrázoló szőttes. A két lelet között majdnem egy egész földrész van, ez mutatja hatalmas birodalmukat.

          Az előadás részletesen bemutatja a szkíta népeket, elsősorban azokat, akik a magyarok őseivel kapcsolatba hozhatók.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése