2015. június 19., péntek

Vendégünk Szántai Lajos - Intelmek az idegenyek, jövevények számára (Figyelem: a Miss Tee Teaboltban!)

Ha kedd, akkor Hétvezér Est...
Szántai Lajos: Bevándorlók, idegenek, jövevények Szent István Intelmeiben és a Képes Krónikában

HELYSZÍN VÁLTOZÁS!! A ma esti előadás az esős időjárás miatt, a Miss Tee Teaboltban lesz! Székesfehérvár, Ady Endre u. 32. I. emelet!!

Immáron ötödik alkalommal lesz a Fejér Szövetség közéleti-, kulturális-, közoktatási-, hagyományőrző-, életmód-, irodalmi- történelmi-, történeti-, művelődési sorozatának vendége Szántai Lajos történész, magyarságkutató. A 276. Hétvezér Estén azonban először ad elő az Országzászló téren. A sorozat rendszeres látogatóinak nem kell bemutatni Szántai Lajost és munkásságát, aki a magyarság történelmét a tények és összefüggések merészen újszerű megvilágításával közelíti meg. Korábbi előadásainak témáit itt találhatjuk meg, időrendben visszafelé haladva: 

Magyar őshazák, országok Keleten - a Kaukázuson innen és túl
http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2014/11/kuriozum-szantai-lajos-magyar.html
„Századok királya”, Szent László király
http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2014/09/szantai-lajos-ujra-hetvezer-esten-szent.html
Alba Regián innen és túl – A magyar királyok temetési szertartásai
http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2013/04/szantai-lajos-ujra-vendegunk-lesz.html 
Szentté avatott Vajk-István
http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2011/09/szantai-lajos-lesz-hetvezer-estek.html

Az est témájának érdekes aktualitást ad napjaink történései a bevándorlókat és idegeneket illetően.

Azt már előre leszögezhetjük, hogy a magyarok és az idegen bevándorlók viszonyai évezredes kérdések. Mint hallani fogjuk, a már Szent István királyunk idejében is fontos kérdéskört nagy királyunk, fiához Imre herceghez írt intelmeiben írta meg és szabályozta. A Képes Krónikában is visszatérő téma a magyarok és a jövevények viszonyai. A magyarság ugyanis mindig idegen népekkel társulva-vegyülve alkotta meg népcsoportját. A magyarságra jellemző idegen etnikumú betelepülőkkel szembeni történelmi alapállás: megállapodni velük abban, hogy jelenlétükkel, tevékenységükkel, magatartásukkal elősegítik új hazájuk, boldogulását, felvirágoztatását, s akkor a többségiekkel egyenlő bánásmódban részesülnek. A történelmi időkből nem tudunk a magyarok és befogadottak között etnikai jellegű konfliktusokról. Ennek oka valószínűleg a magyarság barátságos befogadó bánásmódja és a befogadott jövevény népcsoportok jó szándékú, a közös haza céljaiért való őszinte részvállalása. A magyarság ellenségei azonban a történelemben jó néhányszor megpróbálkoztak már azzal, hogy az idegenek, a jövevények ne erősítsék, hanem belülről gyöngítsék a nemzetet. A történelemből a ma emberének is tanulnia kell, nemcsak ismerni a valós tényeket. Ez az est bizonyára ilyen tanulságokkal is fog szolgálni, túl azon, hogy mélyebb ismereteket nyújt történelmünk ezen alig ismert és tanított területeiről.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Fejér Szövetség az Országzászló térre!!

Az előadás ideje: 2015. június 23. kedd 19.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése