2015. június 5., péntek

Vendégünk prof. Bardócz Zsuzsa

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

prof. Bardócz Zsuzsa: Génjeink harca a XXI. század kihívásaival

A Fejér Szövetség 274. Hétvezér Estjének vendége Prof. Bardócz Zsuzsa lesz. A nemzetközileg ismert és elismert kutató, tudós rövid szakmai életrajza:  vegyész diplomát szerzett a KLTE-n. Az élő sejtben és az élőlényekben lejátszódó folyamatok izgatták igazán. A diploma megszerzése után a MÉVI-ben, majd a BHG anyagvizsgáló laboratóriumban dolgozott. 1978-ban került a DOTE Biokémiai Intézetébe Elődi Pál prof. munkatársaként. Kutatási területéül a poliaminok szerepét választotta normális- és tumoros sejtproliferációban. Ott tanulta meg, hogy minden mindennel összefügg, és az embernek mindig többféle szempontból is végig kell gondolni és értékelni saját eredményeit. Kanadában az Ottawai Egyetem Biokémiai Intézetében, majd az USA-ban Indianapolisban az enzimológus Wéber prof.-nál postdokként is a poliamin metabolizmuson dolgozott. 1986-ban lett a Biológiai Tudományok Kandidátusa. 1987-ben hozzáment Pusztai Árpádhoz, Skóciába költözött és az aberdeeni Rowett Kutatóintézetben, Európa legnagyobb táplálkozástudományi intézetében kezdett el dolgozni. Itt kell megemlíteni azt a rendkívül fontos tényt, amely aztán, a kutató-házaspár későbbi munkásságát és túlzás nélkül mondhatjuk egész további életüket befolyásolta. Pusztai Árpád professzor, a Skót Tudományos Akadémia tagja, skóciai laborjában génmódosított burgonyával etette a kísérleti patkányait, mesélte el egy BBC interjúban. 

Erre az állatok teljesen degeneráltak lettek, egészségkárosító hatásokra figyeltek fel. Immunrendszerük legyengült, a génkezelt burgonyával etetett patkányok szervei: mája, szíve, agya a normálisnál kisebbek voltak. Tévedés kizárva: Pusztai az Aberdeeni Egyetem vezető patológusával dolgozott együtt, akinek a szakterületén 37 éves tapasztalata volt. Pusztait először ünnepelték a sajtóban, aztán lejárató kampányindult ellene. A világsajtót is bejárta, sőt a legmagasabb politikai köröket is megmozgatta ez az interjú. A házaspár szakmai tudományos munkájára ez az esemény máig kihat, hiszen arra hívták fel a világ közvéleményének a figyelmét, hogy a szellemet a palackból a tudomány kiengedte, amelyet oda már nem lehet visszaparancsolni, s mi több a a pénzhatalmi elit és a globális ,multinacionális vállalatok érdekeinek megfelelően, ezt a palackot, képletesen szólva már össze is törték.   Bardócz Zsuzsát,  1990-ben a “Food-Gut-Microbial Interaction Unit” multidiszciplináris kutatóegység vezetőjévé nevezték ki. Kutatási területük a táplálékban előforduló biológiailag aktív vegyületeknek a bélrendszerre, bakteriális flórára, valamint a szervezetre gyakorolt hatása volt. A lektinek, enziminhibitorok és a poliamin bioszintézis gátlóinak hatását tanulmányozva került kapcsolatba több brit és európai a GM növényekkel dolgozó molekuláris biológussal. 2000-ben nyugdíjba ment, hazaköltözött. 2004-ben megszerezte az MTA Doktora címet. Több hazai egyetemen tanított, és 2007-ben professzorrá nevezték ki a DE AMTC EEMI-be. 2010-től nyugdíjba vonulásáig a VM munkatársa volt. Az utóbbi 10 évben a GM növények biztonságával foglalkozott. A mindannyiunkat érintő, rendkívül érdekesnek ígérkező szabadtéri előadásra - amely rossz idő esetén a MissTee teaboltban lesz megtartva – minden érdeklődőt szeretettel vár a Fejér Szövetség.  
Prof. Bardócz Zsuzsa tudományos munkásságát a teljesség igénye nélkül is jelzik az alábbiakban felsorolt művek és számtalan nemzetközi szakfolyóiratban megjelent publikációi, illetve hivatkozások tudományos munkásságára: 
Pusztai Árpád és Bardócz Zsuzsa (2002): A genetikailag módosított élelmiszerek Biztonsága. 
(A könyv itt olvasható: http://vitaminbank.hu/sablon/ebook/index.htm)
Lectins: Biomedical Perspectives (Pusztai, A. and Bardócz, S., eds) Taylor &  Francis,London,  Polyamines in Health and Nutrition (Bardócz S. and White A., eds) Kluwer   Academic Publishers, Boston, USA. COST 98: Effects of Antinutrients on the Nutritional Value of Legume Diets. 1-6.  kötet  European Commission, Brussels COST   916:   Bioactive Plant   Cell wall   Components   in  Nutrition and  Health.  1. kötet European Commission, Luxembourg, Belgium.  COST     917:   Biogenically   Active  Amines     in  Food.   1-4.  kötet   European  Commission,      Luxembourg, Belgium.Digestion46, 308,  J. Nutr. Biochem. 4,  66 ,  Biochim. Biophys Acta 1034,  46 , Brit. J. Nutr. 73,  819 , Trends Food Sci. Techn. 6,  341    

Az előadás ideje: 2015. Június 09. kedd 19.00 óra 
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér (eső esetén Miss Tee Teabolt)

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése