2015. november 30., hétfő

Jubileumi 300. Hétvezér Est!

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Dr. Biczó Piroska: A középkori magyar királyok sírjai és a sírok sorsa
ÜNNEPI 300. HÉTVEZÉR EST

Dr. Biczó Piroska régész, néprajzkutató, akit – nagyon sok más rendkívül fontos munkáin kívül - a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely korábbi feltárásainak vezetőjeként is tisztelhetünk, lesz az előadója a 300. jubileumi Hétvezér Estnek. Az immár harmadszor is kerek számmal jegyzett Hétvezér Estek közéleti-, közművelődési sorozat, amelyet "ha esik, ha fúj, ha süt, ha fagy" a Fejér Szövetség minden kedd estén megrendez, hatodik éve kedvelt színtere a város kulturális közéletének. December 8-án, kedden este 18.00 órakor a 300. jubileumi Hétvezér Estre stílusosan a királyi koronázó városba érkező királyaink egykori kedvelt pihenő és felfrissülést nyújtó friss vizű ivókútjának házában, a Királykút Emlékházban kerül sor.

A történelem viharai és végül a Habsburgok céltudatos rombolása által elpusztított Királyi Bazilika és benne, körülötte királyaink sírjai, azok hányattatott sorsa, régóta foglalkoztatja Dr. Biczó Piroskát. Az egykori Koronázó Bazilika és környezete, a mai Nemzeti Emlékhely és Sírkert területe, az itt megkoronázott és eltemetett királyok, királynék emléke miatt és a történelmi emlékezet okán, túlzás nélkül leszögezhetjük, hogy a világon egyedülálló szakrális hely.
E szakrális hely sorsa a történelmi viharok elcsitulása után, még napjainkban sem ért révbe. Bár újabb és újabb tervek születtek arra, hogy mi lenne az igazán méltó bemutatása, funkciója e helynek, de sem a szakma, sem a történelmünket szerető és féltő polgárok nem látják még azt a megoldást, amely történelmi hitelességgel, tisztelettel, korunk funkcionális igényeit ötvözve rendezi, történelmünk e kiemelkedő szakrális helyének sorsát. Ígéretek voltak, s vannak, de nyaranta még mást látott, tapasztalt az ide látogató turista, s az itt élő fehérvári polgár.
A 300. Hétvezér Esten választ kaphatunk azokra a kérdésekre is, hogy hogyan kellene méltón - más, testvéri nemzethez hasonlóan - bemutatni, s ápolni királyaink történelmi tetteit, emléküket és sírjaikat. Ahogy teszik ezt például a lengyelek. Terveink szerint a Fejér Szövetség székhelyén, a Koronázó tér 4. sz. alatti Alba Mária közéleti műhelyben, az első emeleti kiállító teremben hamarosan megrendezésre kerülő fotó-kiállítás tárlóin, a krakkói Wáwelben készített képek ezt szépen fogják illusztrálni.
Mindenkit várunk szeretettel Dr. Biczó Piroska előadására, a Királykút Emlékházba. Az előadást követően vendégeinknek, barátainknak egy kis ünnepi meglepetésben is részük lesz a 300. Hétvezér Est alkalmából.

Az előadás ideje: 2015. december 8. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán u. 25.
A rendezvény támogatója a Miss Tee Teabolt (Szfvár, Ady Endre út 32. I. em.)
 
Főszervező: Keresztes Imre
Műsorszervezők: Fogarasi Márta, Tarczi István
Felelős szerkesztő: Dr. Boór Ferenc 
Facebook cím: https://www.facebook.com/groups/hetvezerest/

Fejér Szövetség Sajtószolgálat 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése