2015. november 12., csütörtök

Vendégünk Magyaródy Szabolcs

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Magyarország „bűnössége” a II. világháborúban?
A Kanadai Hamiltonban élő MAGYARÓDY SZABOLCS, a Hunyadi Mátyás Öregcserkész Munkaközösség vezetője, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség öregcserkész vezetőtisztje lesz a 297. Hétvezér Est vendége. Magyaródy Szabolcs szerte a nagyvilágban élő magyar diaszpóra fönnmaradásában kiemelkedő szerepet vállalt. A több mint 63, emigrációban töltött év alatt, munkásságát a szétszakított és kényszerből elhagyott történelmi haza iránti erős kötődése táplálta mindig. Egész élete - a visszatérés szándékával – a nemzeti megmaradás, a magyar nyelv emigrációban való megőrzése, a magyar nyelv és kultúra továbbadása és e kincs gyarapításának jegyében telt. Minden évben haza jön legalább kétszer és szerte az országban előadásokat tart. Örömünkre szolgál, hogy ez  alkalommal a Fejér Szövetség Hétvezér Estjére látogat el mint előadó.
Magyaródy Szabolcs 1948-ban menekült el Magyarországról, majd 1951-ben jutott ki Amerikába. Magyarországról vitte magával a cserkészet szeretetét, már nyolc éves kora óta aktívan cserkészkedett. Amerikában hosszú ideig nem lépett be a cserkészetbe a beilleszkedési nehézségek miatt, de amikor öt éves fia belépett, ő is újrakezdte. 
Körülbelül 20 évvel ezelőtt kérték fel az Hunyadi Mátyás Öregcserkész Munkaközösség elnöki posztjára, amit örömmel elvállalt. Számos kihívás ellenére sikerült beindítania a Teleki Pál Öregcserkész Munkaterv egyik fő tevékenységét, mely szerint öregcserkészek segítségével szervezetten valósítják meg a cserkészcsapatok és a szövetség támogatását, munkával, pénzzel és toborzással. A mozgalom egy másik fontos tevékenységi területe a magyar vonatkozású könyvek és sajtótermékek figyelése. Az a felismerés, miszerint Amerikában nagyon kevés olyan idegen nyelvű anyag született Magyarországról, a magyarságról, ami történelmi szempontból hiteles képet ad, elindított egy könyvterjesztői mozgalmat is a szervezet részéről. Magyaródy Szabolcs egész életét a hiteles külföldi magyar propagandának szentelte. Szinte egyedül vállalta magára egy egész intézmény feladatkörét. A magyarság külföldi hírnevének javítása, szomszédaink intenzív propagandájának ellensúlyozása, külföldi kormányok felvilágosítása, az angol nyelvű, magyar történelmi  tárgyú könyvakciók szervezése és bonyolítása, főként az egyetemi könyvtárakban. Támogatásával 5 magyar témájú könyvet nyomtattak újra 8 000 példányban. A könyvterjesztés során ez idáig mintegy 110 000 könyvet és CD-t sikerült a világ különböző részeire, de főleg az Egyesült Államokba eljuttatni. Mintegy 18 000 példányban  jelent meg a szerb, román, ruszin és szlovák történelmi zsebkönyv, amelyek az adott országok történészeinek munkájára alapozva adtak hiteles összefoglalót a magyarság történelméről. Magyaródy Szabolcs kapcsolatot tart a fél világgal, főleg honlapja Corvinus Library  és A HOLLÓ c. tájékoztatója segítségével. 
Magyaródy Szabolcs rendszeresen publikál. Az immár ötödik kiadást megért népszerű MAGYAR KÉZIKÖNYV amolyan kiskáté a magyarság tudat táplálására, életben tartására. Minden magyar ember könyvtárában ott a helye, éljen bárhol is e Föld kerekén.  Ebben a kis zsebkönyvében nemcsak a múltunkkal, hanem jövőnkkel is foglalkozik a szerző, praktikus tanácsokat adva pl. arra, hogy miként védekezhetünk a globalizmussal szemben, s arra, hogyan legyünk úrrá különféle bajainkon. „Magyarország és a Magyarok” című kötetéről a Szerzővel Cservenka Judit, a Vasárnapi Újság 2013.06.02 című műsorában készített riportja itt hallgatható meg a 26,16 –től.  
Magyaródy Szabolcs munkásságát számtalan kitüntetéssel ismerték el, többek között a Mindszenty-emlékéremmel, és Magyar Örökség díjban is részesült. 
Magyarország „bűnössége” a II. világháborúban? Mit is csináltak a magyarok, akiket előszeretettel neveznek hazai és külföldi politikusok és történészek BŰNÖS NEMZET-nek. Ezen az esten Magyaródy Szabolcs erről fog beszélni. 

Az előadás ideje: 2015. november 17. kedd 18 óra

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése