2016. február 25., csütörtök

Székely jelek a Szent Koronán?

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Varga Géza: "Magyar hieroglif írás II." 

310. Hétvezér Est vendége ismét Varga Géza írástörténész lesz, aki egy hónappal ezelőtt már bepillantást adott négy évtizedes munkásságába, amely a magyar írásbeliség gyökereit kutatja. Az idei ünnepi könyvünnepre, a 87. Ünnepi Könyvhétre (2016. június 9-13.) jelenik meg eddigi munkásságát összefoglaló legújabb könyve „Magyar hieroglif írás” címmel. Kutatásai rendkívül szerteágazóak, mind időben és térben. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány példa : a Szentgyörgyvölgyi 7500 éves  tehénszobor jelrendszerének megfejtése, a bronzkori magyar írásbeliség feldolgozása, a  székely rovásírás eredete, a Szibériai sámánköpenyek és a koronázó palást jel-rendszerének összehasonlítása.
A Szent Korona abroncsán lévő
Krisztus képen látható ligatúrák
Varga Géza nem kevesebbet állít, mint azt, hogy székely jelek találhatók a Szent Koronán. Elmélete szerint a Szent Korona szerkezetében, valamint az aranyból és zománcképekből álló díszítésében találunk olyan jeleket, amelyek a székely jelekkel (a klasszikus székely írásjelek hieroglifikus elődeivel) azonosíthatók. Olvasási módjuk a kőkori eredetű világmodellek jeleinek olvasás módjával rokon. 
A Szent Korona jelei
Ez azt jelenti, hogy nem folyamatos és hosszú, hanem csupán egy-két szóból álló rövid szövegeket lehet fonetikusan azonosítani és elolvasni a koronán. Olvasás helyett inkább a fonetikus jelképek megértéséről, a koronát és a jeleit jól ismerő emberekben a Szent Korona láttán kialakuló összbenyomás keltéséről lehet szó. 
Mélyebb írástörténeti szakmai kérdések tárgyalása helyett, javasoljuk, hogy a téma iránt érdeklődők jöjjenek el ismét és hallgassák meg Varga Géza előadását. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.



Az előadás ideje: 2016. Március 01. kedd 18.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Ady Endre. u. 32. I. em.  Miss Tee Teabolt 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése