2016. június 23., csütörtök

Grandpierre Atilla: A Nap és az Élet új nézőpontból

Ha kedd, akkor Hétvezér Est …

Grandpierre Atilla: HÉLIOSZ - a Nap élő természetének felfedezése - Napisten szerepe életünkben (könyvbemutató)  

Nyolcadik alkalommal lesz a vendégünk Grandpierre Atilla, aki napjaink egyik legközismertebb személyisége, polihisztora, zenész, énekes, csillagász, a természettudományok doktora, a fizikai tudományok (csillagászat) kandidátusa, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, író, költő, (a Magyar Írószövetség tagja), történész. A 326. Hétvezér Esten, a Föld nevű bolygón minden élő sorsát meghatározó legfontosabb égitestről, a Napról írt legújabb könyvét fogja ismertetni. Ha megpróbáljuk röviden összefoglalni, hogy miről szól ez a könyv, talán ezek a címszavak azok, melyeket helyénvaló használni: csillagászat, űrkutatás HÉLIOSZ - A Nap és az Élet új nézőpontból. Erről szól ez a könyv.

A világszerte ismert csillagász, Grandpierre Atilla, összegző művét ismerhetjük meg ezen az estén. Korszakalkotó felfedezése szerint maga a Nap nem egy merőben passzív gázgömb, hanem olyan élőlény, amely a fizikai tehetetlenséggel dacolva óriási energiákat mozgósít saját élettevékenységének fenntartására. A szerző olvasmányos, közérthető, olykor lebilincselő stílusban, ám tudományos szigorral mutatja be, hogy a Nap belső anyagcseréjét maga kezdeményezi és szabályozza. Felfedezése váratlan egyezést mutat az ősi tudással, amely szerint a Nap csodálatos szuperélőlény: Napisten. Innen kapta nevét: Héliosz. A könyv új távlatokat nyit a Nap és az élet szeretetének és megbecsülésének történetében. A könyv angol nyelvű kéziratát elolvasva James Lovelock, aki Gaia című világhírű könyvével megalapozta a Föld élő voltának elméletét, ezekkel a szavakkal ajánlja ezt a történelmi jelentőségű művet az olvasónak: Ez egy ragyogó könyv, melyből a mi saját csillagunk, a Nap fényessége ragyog ránk. A komoly tudós számára alapmű a Naprendszer tudományában. Könyvében így ír erről: Vak erők játéka az élet és a naptevékenység, vagy több ennél? 

A Héliosz könyv az első, amely felemelő választ talált erre a kérdésre. Mi rejlik még a Napban azon kívül, amit a modern tudomány az elmúlt négy évszázadban feltárt? Mi a Nap? Izzó gázgömb, ami magenergiát termel? Igaz, annyira, mint az, hogy a kisbaba a környezetnél melegebb, oxigént égető szénhidrát. De jó nyomon van-e a tudomány, amikor megelégszik azzal, hogy a Nap magenergiát termelő izzó gázgömb? Csak annyira, mint az, aki azt gondolja, tudja, hogy a kisbaba nem több mint a környezetnél melegebb, oxigént égető szénhidrát! A Napot a régiek isteni élőlényként fogták fel. A modern világban a tudósok a Napot inkább olyan égitestnek tekintik, amely elsősorban a szakemberekre tartozik.

Az egyelőre még  jelképes
Országzászló Emlékmű 
Miféle többletet látott a régi ember a Napban, amit a modern tudós nem látott még meg? Ki állt közelebb az igazsághoz, a régi vagy a modern ember? Ezek az örök kérdések, amelyek az emberiséget, amióta ember létezik a Föld nevű bolygón, mindig is foglalkoztatták és ameddig ember létezik, érdekelni fogja. Aki eljön erre az estre, az Országzászló térre, egy héttel a nyári nap-éj egyenlőség után, bizonyára többet fog megtudni Napistenről, szerepéről az Életben, mint amit eleddig tudott.
Szeretettel várunk mindenkit erre az előadásra. 

Az előadás ideje: 2016. június 28. kedd 19.00 óra 
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése