2017. március 12., vasárnap

Köszönő levél a fehérvári résztvevőknek és a szervezőknek

Tisztelt Fehérvári Polgárok!
Tisztelt Szervezők és Szereplők!
Tisztelt Fehérvár TV és minden Szerkesztőség,
akik tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten képviselték a sajtót és tudósítottak a Székely Vértanúk Emléknapján a fehérvári kiállásról!

Köszönöm Önöknek, minden fehérvári, megyei és az ország más tájékáról érkezett polgárunknak, s mi több, Székelyföldről is éppen itt tartózkodó és a rendezvényre ellátogató vendégeinknek az együttlétet és az együttérzést, hogy kivívjuk testvéreinknek a szabadságot, amely pontosan annyira lesz magyar, mint amennyire e napon a megannyi székesfehérvári székely is volt!
https://www.facebook.com/pg/szorvany.info/photos/?tab=album&album_id=916823375087036
A képre kattintva a székesfehérvári szorvanyinfo facebook oldalán elhelyezett képes album hívható és látható

Köszönöm László, hogy elindítottad ezt a folyamatot, hogy a Székely Bállal és jövőbeni terveiddel biztosan számíthatunk arra, hogy e nap nem volt az utolsó, hogy önkormányzati képviselőként a városvezetést is az ügy mellé állítottad, s ezzel e nap nem csupán a testvériség, de az önkormányzatiság kinyilvánítása is volt Székesfehérvárott.

Köszönöm Attila, hogy megszervezted ezt a napot és a sziklevelecskét, amit a Székes Fejér Város Csíki Székelykapujának avatása óta eltelt évek során nevelgettünk, szárba szökkentetted, s kiterjesztetted a megemlékezést megannyi szervezet számára elfogadható méltósággal és módon az együttérzés és -cselekvés napjává, amellyel a székely-magyar testvéri küzdelme az ifjaktól az idősekig, mindenkihez egyaránt eljuthatott!

Köszönöm Zsuzsa, hogy képviselted a városi önkormányzatot, s ezzel testvérvárosunk, Csíkszereda és Székelyföld, a teljes székelység küzdelme melletti kiállásunk új dimenziót kaphatott.

Köszönöm Nóra és Botond, hogy támogattátok és levezényeltétek a programot, kiállásotokkal képviseltétek és meg is jelenítettétek a bátorságot, a frissességet, mindazt az erényt, amit a tudatos és felelős ifjúságotokkal együtt nyújthattatok!

http://www.fehervartv.hu/video/index/19406
A Fehérvár TV tudósítása
a képre kattintva látható
Minden pillanatában felemelő volt az eseménysor, amely
- az "Isten áldja meg a magyart, tartson neve míg a Föld tart!" kezdetű imádságos dallal indult a Székes Fejér Város Csíki Székelykapujában, Székesfehérvár, pontosabban az erdőelvi és székelyföldi utcaneves Maroshegy dél-nyugati kapujában, majd folytatódott
- a székelykapu felzászlózásával,
- a vértanúkra emlékezéssel,
- a mécsesek gyújtásával,
- a "Miatyánk Istenünk bennünk van országod" kezdetű "hun" imádsággal,
- a székely himnusszal,
hogy az Országzászló téren újra gyülekezzünk,
- gyimesi csángó dalokat dúdoljunk és énekeljünk,
- a "Boldogasszony anyánk" himnikus dallal imádkozzunk,
majd
- az Autonómiát Székelyföldnek feliratú molinó és
- a székely nemzeti óriászászló mögött a Fő utcán a fő térre, a Városház térre vonuljunk együtt, hogy együtt álljunk a székely nemzet önrendelkezési követelései mellé, együtt kiáltsuk a világnak
:

"Székelyföld nem Románia!",

hogy megértsük és megélhessük Kodály Zoltán intelmét:

"Ahhoz, hogy a magyar magyar legyen, előbb székellyé kell válnia!"

Legyen így, ha kell! Hát, legyen! Legyünk hát székelyek ahhoz, hogy a székely újra megtorlatlanul, akadálytalanul és szabadon magyar lehessen! Úgy legyen!
https://www.youtube.com/watch?v=sgBU3tavP50
Stieglerné Anna összeállítása a fehérvári eseményekről a képre kattintva látható
S végül, de nem utolsósorban köszönettel tartozom az önkormányzat hírszerkesztőinek is, hogy a rendezvény részleteiről már nem kell itt külön beszámolót írnom, hiszen elegendő csupán a város hivatalos honlapját és képeit megidéznem.

Ez a székely szabadságért folytatott küzdelemhez méltó kiállás, férfimunka volt, amely a lányok, a hölgyek és az asszonyok támogatása nélkül sohasem jött volna létre! Köszönöm, hogy részese lehettem!

Bizalommal az ősi erényben:
lg. Dr. Boór Ferenc elnök, társelnök
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség
(egyúttal az Alba Regia Civitas Rend, a  Fejér MAG Egyesület, a Fejér Szövetség mozgalom, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, a Rákóczi Szövetség és a Trianon Társaság Fejér megyei Szervezetei, a Szent György Lovagrend Fejér megyei priorátusa nevében)

Fehérváron is megemlékeztek a Székely Szabadság Napjáról
Fehérváron pénteken három helyszínen emlékeztek meg a Székely Szabadság Napjáról, fejet hajtva az 1854. március 10-én kivégzett székely vértanúk emléke előtt. A Székely Vértanúk Emléknapja egy 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává is.
Március 10-én világszerte a Székely Szabadság Napját ünnepeljük. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták. A Székely Vértanúk Emléknapja egy 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává is. 
A kezdeményezéshez az idei esztendőben Székesfehérvár is csatlakozik. Szélesebb körben most először volt megemlékezés a városban, a marosvásárhelyi fő eseménnyel szinte megegyező időpontban. A Magyarok Világszövetségének Fejér Megyei Szervezetéhez több fehérvári magánszemély és szervezet csatlakozott, köztük olyanok, akik sokat tettek már a határon túli magyarságért. 
A fehérvári megemlékezések három helyszínen zajlottak, a maroshegyi székelykapunál imádsággal és mécsesgyújtással emlékeztek, majd az Országzászló téren folytatódott a Székely szabadság Napja élő népzenével. A megemlékezés az Országalmánál zárult, ahol beszédekkel és katonadalokkal emlékeztek meg a a 163 éve elhunyt áldozatokról, akik vérüket adták a székely szabadságért. 

Továbbította a Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése