2017. március 9., csütörtök

Székelyek leszünk, ha kell, hogy Székelyföld magyar lehessen, mint volt!

Székesfehérváron is megemlékeznek a Székely Szabadság Napjáról 
forrás: szekesfehervar.hu
A Székely Szabadság Napján a 1854. március 10-én kivégzett székely vértanúk előtt hajtunk fejet. Ebben az évben  Székesfehérváron is lesz megemlékezés a 163 éve elhunyt áldozatok tiszteletére. (szerk: helyesebben: ebben az évben is lesz ...) A pénteken délután 16 órakor kezdődő rendezvényre mindenkit várnak, akinek fontos a nemzeti összetartozás, a külhoni magyar autonómia, a magyar megmaradás ügye.
Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka, Juhász László, a Székesfehérvári Székely Bál alapítója, Fazakas Attila, a Magyar Állandó Értekezlet Szórvány Szakbizottság tagja és Dr. Boór Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke közösen tartott sajtótájékoztatót az eseményről.
Március 10-én világszerte a Székely Szabadság Napját ünnepeljük (szerk: nem ünnepeljük, hiszen még nem jött el!). 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták. A Székely Vértanúk Emléknapja egy 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává is.
A kezdeményezéshez az idei esztendőben Székesfehérvár is csatlakozik (szerk: pontosabban az idei esztendőben is csatlakozik, de szélesebb körben ...). Szélesebb körben most először lesz megemlékezés a városban, a marosvásárhelyi fő eseménnyel szinte megegyező időpontban. Juhász László a Székesfehérvári Székely Bál szervezője, önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a Magyarok Világszövetségének Fejér Megyei Szervezete évek óta megtartja a Székely Szabadság Napját. Idén szeretnénk szélesebb körben megrendezni ezt a napot, melyhez összeállt több szervezet, melyek sokat tettek már a határon túli magyarságért. Minél több emberhez szeretnénk eljutni a rendezvény üzenetével. Nagy öröm, hogy Magyar Állandó Értekezlet mellett a Magyarok Világszövetségének Fejér Megyei Szervezete is közösen csatlakozott a naphoz, hogy méltóképpen emlékezzünk majd széles körben.

Nagyon örülök annak, hogy a civil szervezetekkel közösen tudunk kiállni a székely autonómia mellett. Egy olyan nemes kezdeményezésre hívjuk fel a pénteki programmal a figyelmet, amely minden jóérzésű magyar ember ügye kell, hogy legyen. Jelentős történelmi háttere miatt Székesfehérvár minden magyar emberért, így a székelyekért is felelős. Az összefogásnak köszönhetően ez az elképzelés meg is valósul városunkban.” – mondta Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka.

Fazakas Attila, a Magyar Állandó Értekezlet Szórvány Szakbizottság tagja elmondta, hogy politikai hovatartozását minden résztvevő félretette annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson a Székely Szabadság Napjának üzenete. Dr. Boór Ferenc a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének és Fejér Szövetségnek az elnöke. A Székely Nemzeti Tanács létrejöttéről és a Csíkszeredai nyilatkozatról beszélt. Minden évben a Maroshegyi körforgalomban felállított székely kapunál tartották meg a napot. Beszélt a trianoni békediktátum közelgő százéves évfordulójáról és az Országzászló tér felújításáról. Nekünk az a dolgunk, hogy Fehérvárról erősítsük meg székely testvéreinket, hiszen itthon szabadon kifejezhetjük együttérzéseinket.
https://www.facebook.com/szorvany.info/videos/913698088732898/

Kedves Olvasók!
Ne haragudjanak a fenti hír szerkesztőjére, mert nem is gondolta végig, mikor írta, amit írt! Jót akart, de rosszul fogalmazott. Önöknek viszont tudni kell, hogy nem ünnepeljük a Székely Szabadság Napját, mikor az még nem jött el, s főként nem a Székely Mártírok Emléknapját. Mi a Székely Mártírokra emlékezve követeljük a székely szabadságot az eljövendő Székely Szabadság Napján. Micsoda különbség!? Tennünk kell!
https://www.facebook.com/szorvany.info/videos/915173288585378/

Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése